Четири големи събора за Богородица в Гоцеделчевско

Снимка: Infomreja.bg

Четири традиционни големи събора предстоят в Гоцеделчевско по случай големия празник Успение Богородично или както миряните го наричат Голяма Богородица.

За своите събори се подготвят вече усилено църковните настоятелства и кметствата в селата Баничан и Борово, хаджидимовското село Илинден и гърменското село Огняново.

Голяма Богородица, на 15. август, ще събере за празнична служба и курбан и една от големите църкви в града, която носи името на Божията майка и също ще почете своя храмов празник.

Най-голям и с хиляди съборяни се очаква и тази година да бъде съборът в гърменското село Огняново, който по традиция се празнува два дни, а именно на 14. и 15. август.

Традиционният богородечен събор в Огняново ще бъде официално открит в понеделник, в 18:30 часа от кмета –домакин Димитрия Гюрова и кмета на Община Гърмен - Минка Капитанова.

Старта на богатата музикална програма ще дадат прекрасните самодейци от ансамбъл „Младост” при НЧ „Отец Паисий” в Дебрен, следвани от групата самодейци на НЧ „Никола Вапцаров” в Долно Дряново, Женската певческа група от читалище „Христо Ботев“ - Скребатно, Танцова формация от читалище „Асен Златаров ”- Огняново и оркестър „Пирински ритми”.

В първия ден на събора в Огняново по хлад, около 21:30 часа, със свой концерт ще веселят съборяните на прекрасните и обичани изпълнители в целия гоцеделчевски регион - баща и дъщеря Иван и Ивана Дякови.

Според програмата голямата и ефектна празнична заря, която ще освети небето над Огняново и околните села, е предвидена след грандиозния и емоционален концерт на Дякови. След което под звездите  на стадиона в селото празнуващите ще продължат да се веселят с изпълненията на Ани Хоанг.

Вторият ден от събора, когато е същинският християнски празник, които е  и храмов на църквата „Успение Богородично“ в селото, от 08:00 часа ще бъде отслужена тържествена литургия и ще бъде раздаден за здраве осветеният курбан.

Традиционно на втория ден от събора в Огняново ще има и тази година организирани народни борби.

Спонсори на предстоящия голям богородичен събор в Огняново са Община Гърмен и местният хотелиерски бизнес, сподели кметът - Димитрия Гюрова.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK