Под 5% е посещаемостта в детските градини в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Петър Паунов: По-голямата част от родителите са взели превантивни мерки, за което им благодарим

Състоянието в детските градини на територията на община Кюстендил е изключително спокойно. По-голямата част от родителите са взели необходимите превантивни мерки, за което благодарим. От 6 часа тази сутрин всички екипи са в детските заведения, така че е изключително засилен контрола и при децата ще има медицински работник. Това обяви на пресконференция днес кметът на Кюстендил Петър Паунов по отношение на обявената национална грипна епидемия.

Той посочи, че посещаемостта в една детска градина от 178 деца, сутринта са дошли 26 деца. В друга от 378 са пристигнали 15 деца, в трета забавачка от 179 са дошли едва 6.

Посещаемостта е под 5 %, което е изключително полезно, за да намалее разпространението на вируса от тип Б. Петър Паунов припомни, че още от четвъртък вечерта са затворени Спортният комплекс „Осогово“, Драматичният театър и читалищата.

„Предстои да проведем разяснителна кампания и по пенсионерските клубове, като ще бъдем доста настойчиви те да прекратят своите събирания. Отделно от това ще бъде постоянно дезинфекцирана автогара, а автобусите, които пътуват между селата ще бъдат дезинфекцирани на всеки час. Обръщаме се и към търговските обекти, където също ще трябва да се извършва дезинфекция на всеки час.

Целта е да засилим превенцията по отношения на грипа от щам Б. Към момента трябва да запазим пълно спокойствие, да спазваме добра хигиена и да не се струпват много хора на затворени закрити обществени места, обяви още градоначалникът.

Той добави, че презапасяване от какъвто и да било сорт е абсолютно ненужно. „Важно е да покажем, че сме град от възпитани и интелигентни хора. Очакваме в рамките на тази седмица проблемът с щама Б да отмине и да се възобновят отново всички мероприятия.

Надяваме се и националната кампания по коронавируса също да бъде полезна, за да няма разпространение. С наближаването на пролетните дни е ясно, че заразите ще намалеят, ако бъдем достатъчно отговорни един към друг“, коментира още кметът Петър Паунов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK