Почитат будителя Андон Виячев

Снимка: НЧ"Владимир Димитров-Майстора-1919"

В кюстендилското село Шишковци ще бъде отдадена почит към будителя и близък приятел на Владимир Димитров - Майстора, Андон Виячев.

Предвидено е да бъде отслужена панихида на 17. януари от 11.00 часа на гроба му в двора на черквата „Св. Архангел Михаил”, поводът е 74 години от смъртта му.

Организира НЧ "Владимир Димитров-Майстора-1919".

Андон Велинов Виячев (1868-1944) е учител и стопански деец, роден в с. Шишковци, Кюстендилско.

В продължение на няколко години е учител в родното си село. Народен представител е в 11-тото Общо Народно събрание.

Занимава се с овощарство и оказва голямо влияние върху модернизирането на отрасъла. Пръв започва да засява нови сортове ябълки, лози и т.н.

Личен приятел е на Владимир Димитров - Майстора и заедно със съпругата си Стойна са модели на известната картина на Майстора "Семейство".

За благотворителна дейност е награден с почетен знак "За насърчаване към човеколюбие" ІІІ степен.

През 1934 г. прави дарение от 2 млн. лв. за родното си село. С този капитал трябва да се образува фонд на неговото и на съпругата му име - "Андон и Стойна Виячеви".

По волята му дарението трябва да "съдейства за културно-просветното развитие на селото, неговия стопански напредък и бедните жители".

Част от приходите на капитала за 1935 г. е предназначена за построяване на гара със склад и жп линия при селото. С това Виячев се надява да улесни износа на производство на своите съселяни.

Друга част от приходите трябва да послужат за строеж на училищна сграда.

От 1935 г. средствата на фонда се оставят за капитализиране докато нараснат на 5 млн. От този момент нататък по волята на дарителя приходите трябва да се използват за издръжка на общината, за купуване на лекарства и медикаменти за болни и бедни хора, за брашно, което да се раздава на бедни семейства, за укрепване на брега на река Струма, за водоснабдяване и канализация, за павиране на улиците до селото.

Съселяните на Виячев с благодарност приемат направените жестове. 1934 г. в летописната книга на училището е записано, че "населението отдава почит и благодарност на щедрия дарител с небивало тържество".

Андон Виячев умира в родното си село Шишковци.

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK