Почитаме Велика събота, последният ден от Страстната седмица

Снимка: Infomreja.bg

Православната църква почита днес Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден.

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада.

Когато Господ Исус Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души.

На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота е свързана и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

На днешната Велика събота патриарх Неофит ще оглави празничното вечерно богослужение за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Негово светейшество ще бъде посрещнат тържествено в 23.25 часа с празнично биене на камбаните, а богослужението е от 23.30 часа.

Към 23.45 ч. от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатният огън, който няколко часа по-рано ще бъде пренесен от Божи гроб /в Йерусалим/ от българска църковно-държавна делегация.

Точно в полунощ Светейшият патриарх ще поздрави с "Христос воскресе" изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ от специално издигната платформа пред катедралата.

За 15-а поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен днес от Йерусалим в България на Велика събота от българска църковно-държавна делегация, в която за първи път ще пътува и епископ от Северна Македония.

Обикновено на Велика събота се месят и пекат обредните великденски хлябове. Това е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата. /dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK