Почитаме Архангеловден

Снимка: PRESS.TV

На 8-ми ноември празнуваме Архангеловден, наричан още Рангеловден. Православната църква почита Св. Архангел Михаил.

Основната насоченост на обичаите през този ден, както и името на празника, се определят от вярването, че Св. Рангел е един от шестимата братя-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на човека и затова е наречен душевадник.

В много райони на страната на този ден се коли курбан от овче месо за светеца, правят се обредни хлябове, сходни с тези, които се приготвят за погребение или помен.

Най-възрастният в дома разчупва обредния хляб на кръст, полива го с вино и благославя: ”Свети Архангеле и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач – да се роди жито до тавана!”  Раздава се и жито, което всеки поема с две ръце, за да е изобилно.

С Архангеловден е свързана и една от най-големите задушници през годината. На Задушница се прави тържествена служба в църквата, след което започват гостуванията у именниците. На много места се организират и събори. Денят е известен и като празник на месото и месарите.

Св. Михаил е един от 7-те първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Той представя Божието слово. Изобразява се с копие в ръка, като тъпче с краката си дявола.

Ангелите са пазители на човешкия род, а всеки човек още от раждането си има по един ангел-пазител.

Именници на Архангеловден са: Ангел, Ангелина, Рангел, Михаил, Михаела, Гавраил, Радка, Радостин, Радослав, Райна, Огнян, Пламен, Емил и Емилия.

Днес е празник на националната полиция на България. Честването като професионален празник на българските полицаи е въведено през 1924 г. По предложение на Софийския градоначалник о.з. Георги Кисьов.

За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена консултация със Светия Синод.  Св. Архангел Михаил е началник на ангелите и предводител на небесното войнство. Той е защитник на онеправданите и страдащите, което кореспондира със социалната функция на полицията.

Празникът се чества до 1943 г. С решение на Министерския съвет е възстановен през 1998 г.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK