Председателят на ОбС-Петрич, Георги Тренчев: Честит 24-и май!

24-и май - нашият най-възвишен и духовен празник

Уважаеми българи, скъпи съграждани,

Уважаеми творци на просветата и културата,

Днес е Денят на България. 24-и май - нашият най-възвишен и духовен празник, за което трябва да сме признателни и благодарни на творческия труд на нашите първоучители, които са най-висша ценност, върху които се крепи българщината и възпитанието на поколения българи, както преди, така и след нас за духовното и творческо вдъхновение, което ни дадоха.

Българската азбука е най-старата азбука. Когато Константин Философ и брат му Методий създават глаголицата като първообраз на българската азбука, която впоследствие претърпява промени и се оформя като кирилица. На български, руски, македонски, сръбски и други езици, която е официалната азбука на Монголия, а от 19-и век се ползва и в Румъния.

През 1851 г. в Пловдив за първи път се чества празникът на светите братя Кирил и Методий, а през 1949 г. в България се учредява Димитровска награда, която се връчва за особени заслуги и значителни постижения в науката, изкуството и културата.

24-и май е свещен празник на нашите деди!

Трябва да знаем, че в 325 г. свети Кирил Константин Велики и неговата майка Елена са причина Рилският манастир да бъде наречен днес Българският Йерусалим!

Нека не забравяме, че на 12 април 1961 г. в България пристига първият космонавт Юрий Гагарин, който посети само градовете Петрич, Кюстендил, Стара Загора и Плевен като носеше бял гълъб в ръцете си и благослови тези български градове.

В чест на този най-възвишен български празник нека поздравим всички български писатели, поети, художници, артисти, журналисти, читалищни дейци и всички останали, които работят в областта на духовността!

Бъдете здрави и благословени!

 

Георги Тренчев

Председател на Общински съвет - Петрич

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK