Голям интерес към дуалната система на обучение в Дупница

Снимка: Infomreja.bg

Светкавичен резултат даде инициираната от кмета на Дупница инж. Методи Чимев среща на бизнеса с директорите на средните училища в общината. Тя се проведе през миналата седмица, а акцентът бе приемът на учениците да бъде съобразен с нуждите на бизнеса в града.

Основният акцент бе нововъведеното от правителството "дуално обучение", което предизвика най-голям интерес на срещата тогава. До самата среща от тази възможност на обучение се бе възползвала само ПГ "Акад.С. П. Корольов", която има една такава паралелка. "Механото", както е известно, ще бъде с три паралеки през новата учебна година. 

Още две от средните училища в града също разкриха дуално обучение през новата 2018/19 година. В ПГ по хранително-вкусови и химични технологии на този вид обучение ще бъде специалността "Лаборант"-технологичен и микробиологичен контрол в химичните производства. Партньор на училището е фармацевтичната компания "Актавис", която ще поеме всички 26 ученици. "Тютюневото" ще бъде с два класа през есента, другата специалност е "Готвач". 

В ПГ по облекло и стопанско управление дуалната форма включва две специалности в една паралелка - "Моделиер-технолог на облекло" и "Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил" също от 26 ученици. Партньори с школото са три фирми от града, които ще наемат учениците, когато станат 11-и клас. "Промишленото" обявява прием на две паралелки през есента, другата е "Икономист"-икономика и мениджмънт. 

Припомняме, че дуалното обучение дава възможност на младежите да провеждат своя задължителен стаж в последните два курса на обучение в реална среда срещу заплащане. 11-класниците имат 2 дни седмично практика, а последният курс е с 3-дневен стаж седмично. Заплащането, което ще получават е поне 90% от минималната работна заплата, и с редовно сключени договори.

"Първата успешна стъпка е направена в тази посока. Интерес е имало за още две паралелки да се разкрият с дуално обучение в едно от училищата, но тази година няма как да се реализира по обясними причини. Все пак началото със 78 деца е вече положено.

Освен, че ще се обучават и стажуват в реална обстановка, те ще могат и да си изкарват пари в тази ученическа възраст, с които да подпомагат семействата си, което не е никак маловажно. Радвам се, че директорите са съобразили план-приема с нуждите на бизнеса. Надявам се следващата година паралелките с дуално обучение да станат двойно повече, за което очаквам още по-сериозни ангажименти от директорите", коментира кметът  на Дупница инж. Методи Чимев.

 Най-новото средно училище в града "Климент Охридски" разкрива една паралелка с "Физическо възпитание и спорт", където ще бъдат профилирани по няколко вида спорт учениците. ПГ "Христо Ботев" ще бъде с 5 паралелки, СУ "Св.П.Хилендарски" е с две, ПГ по транспорт с една паралелка - "Техник по транспортна техника". 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK