Честват 140 години от освобождението на Дупница от турско робство

Снимка: Община Дупница

Пълна възстановка на най-голямото събитие в историята на Дупница.

Това ще се случи на 14 януари, когато ще се честват 140 години от освобождението на града от турско робство.

Посрещането на майор Орлински и войниците му от местното население ще бъде пресъздадено изцяло по спомените на Никола Лазарков, който е описал подробно този ден.

"Повече от два месеца се работи по идеята и аз благодаря на всички, които се отзоваха да реализираме това намерение. Много сериозно предизвикателство, но десетки участват в организацията.

Идеята е да това да стане традиция, защото тази дата е една от най-паметните в историята на Дупница. Моят апел към всички наши съграждани е да излязат и да се включат в шествието на свободата, така както е било през онзи мразовит януарски ден", призова кметът на община Дупница инж. Методи Чимев. 

Както и през 1878 година, посрещането ще стане на кръстовището при Рибарника, където майор Орлински ще пристигне заедно с войниците си на коне и в автентични униформи от онова време точно в 11.00 часа.

Начело ще бъдат всички попове от общината, като в този час, както и през 1878 година, всички църковни камбани ще започнат да бият, обявявайки освобождението на града.

По спомените на Лазарков, освободителите ще бъдат посрещнати с автентичните за региона  музикални инструменти. Цялата среща, диалогът между свещеника и майор Орлински, които са подробно описани от историка, ще бъдат пресъздадени напълно. Шествието на свободата, такова, каквото е било, ще поеме по стъпките, по които са вървели тогава освободителите и хилядите дупничани.

В 11,45 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на майор Орлински, след което ще се продължи по ул "Орлинска", после по "Николаевска" до паметната плоча на дупнишките опълченци пред Дом на техниката. В 13 часа ще бъде отслужен тържествен молебен, след което ще се продължи на същото място с народно веселие с участието на всички танцови формации и ансамбли.

 "Призовавам всички, които живеят по маршрута, по който ще мине шествието, да закачат родния трибагреник да се вее. Нека 14 януари 1878 година да оживее и отпразнуваме заедно освобождението на града ни", заключи инж.Чимев.

 Шествието започва от светофарното кръстовище на Рибарника, ще продължи по "Орлинска", после по "Николаевска" (откъм Тихия кът), оттам по търговската улица и завършва при Дом на техниката.

 В 14.00 часа, същият ден в заседателната зала на Община Дупница ще има лекция и демонстрация на оръжия от Руско-турската война. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK