Почистиха и измиха паметника „Мемориал на Делчевия род” в благоевградската църква

Снимка: ВМРО БДН-Благоевград

Членове и симпатизанти на ВМРО БНД-Благоевград, почистиха и измиха паметника „Мемориал на Делчевия род”, намиращ се в двора на благоевградската църква „Въведение Богородично”.

Мероприятието е част от честването на 105-годишнината от освобождението на Горна Джумая, а сега Благоевград, от Османско владичество. На 5. октомври 1912 година, части на VII Рилска дивизия навлизат в града и с това се слага край на 500-годишната окупация на Пиринска Македония, която е присъединена към Царство България в този момент.

В годините, ВМРО-Благоевград, бе поела инициатива датата 5. октомври да стане официален празник на града и през 2012 година това вече бе факт с гласуването на общинските съветници Областния център.  

Сред доброволците, почистващи паметника, бе и заместник областния управител на Благоевградска област Иван Стоянов. Той изрази негодувание от състоянието на мемориала и надежда, че скоро паметника ще се ремонтира и реставрира. „Тук са положени костите на бащата на националния герой Гоце Делчев. Това е голяма чест за града ни и ние трябва да сме достойни за нея”, каза той.

Мемориалът на Делчевия род се намира в западната част на двора на църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград. Той е изграден през 1979-1980 г. Проектът е на колектив в състав арх. Богдан Томалевски, худ. Христо Стефанов и скулптор Иван Нешев. Композицията се състои от шест ниши с полукръгли абсиди, в които са реализирани мозайки с исторически моменти от национално-освободителните борби на българите в Македония. Мемориалът е костница на рода на големия ни революционер Гоце Делчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK