Почина Теодора Захариева

снимка: БГНЕС
Малко след 12 ч. днес от онкологично заболяване е починала Теодора Захариева, съобщиха за БЛИЦ нейни близки. Захариева се бори с рака 13 години и сподели в интервю за "Шоу" миналата година, че вече има разсейки в костите. 

Теодора Захариева няма нужда от представяне, тъй като едва ли има някой, който да не е чувал за нея през последните 6 години. Тя беше първата българка - болна от рак, която се осмели да излезе на протест пред здравното министерство и да обяви, че няма лекарства за онкозаболяванията.

Заради забавяне на терапията й, получи разсейки в черния дроб, преживя редица операции и до днес продължава да се бори с последствията от непростимото чакане на предписаното й лекарство. Като нея са още стотици онкоболни, които перманентно изпадат в нервни кризи заради това, че не могат да се лекуват, а някои умират поради чиновническото безхаберие.

Захариева беше председател на Центъра за защита правата в здравеопазването и на Обществения съвет по правата на пациента Теодора Захариева. Тя e онази дръзка и смела жена, която поведе битка срещу държавата в защита на раково болните.

Помним  я най-вече с гладната й стачка през май 2005 г. и с жеста й по време на протест срещу липсата на медикаменти за химиотерапия, когато свали публично перуката си. Теодора Захариева повежда съдебна битка срещу държавата. Подкрепят я още шест онкоболни.

След тригодишен процес здравното министерство е осъдено да заплати 100 хиляди лева обезщетение на Теодора Захариева. Присъдата е наложена заради това, че министерството не й е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства за лечение след рак на гърдата.

До успешния край на съдебния спор оживяват само двама от седемте болни от рак, завели делото. След процеса Теодора Захариева основава Центъра за защита на правата в здравеопазването и продължи своята битка в името на справедливостта до днес, когато жестоката болест покоси живота й. /БЛИЦ/

 

КОМЕНТАРИ

lili18:59 - 07.01.2012
Pochivai v mir
Петя14:23 - 07.01.2012
Една достойна българка си отиде! Поклон пред светлата и памет!
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK