Стотици изпратиха пилотите, загинали край Крумово

Снимка: бТВ

Безсилни сме да изразим болката си от загубата на двамата безупречни колеги и добри приятели. За летците небето е дом, а животът им е възход нагоре към висините. Ние скърбим заедно с вас, скъпи семейства, и даваме обет да пазим спомена за двамата майори и да подкрепяме семействата.

Това каза командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков днес, 15 юни, на траурния ритуал, с който се простихме с майорите Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев. Своята съпричастност към скръбта на семействата на загиналите пилоти изразиха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, командирът на вертолетната авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, генерали от Българската армия, командири на военни формирования, офицери, сержанти, войници и цивилни служители от Въоръжените сили и граждани.

Майор Пламен Пантилеев – командир на  седмо авиационно звено Ми-17, и майор Стоян Неделчев - щурман на вертолет, служили редом във вертолетна авиационна ескадрила на авиобаза Крумово, загинаха на 11 юни 2018 г. при изпълнение на тренировъчен полет с Ми-17. Целият им професионален път в служба на Родината е свързан с вертолетната авиобаза. И двамата основно летяха на вертолет Ми-17 и са участвали в една от най-рискованите мисии на Въоръжените сили в помощ на население при бедствия и аварии – при гасене на пожари в спасително-издирвателни операции. Със своя професионализъм и всеотдайност са доказали, че вертолетната авиация е важен елемент за цялата система на националната сигурност. Колегите им ще ги запомнят като изключителни професионалисти и приятели, което е в основата на успеха на цялата ескадрила. По време на службата си двамата пилоти са награждавани многократно за проявен висок професионализъм при изпълнение на задачите.

Стотици военнослужещи и цивилни служители от Българската армия днес сведоха глави пред офицерите от Военновъздушните сили, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Съболезнователни адреси до семействата на загиналите са получени от президента на Република България и върховен главнокомандващ Въоръжените сили, от държавни институции, от военни формирования и частни фирми.

Заупокойна молитва за загиналите български военни пилоти беше отслужена от пловдивския митрополит Николай.

Поклон пред светлата им памет!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK