Омбудсманът поиска от здравния министър да махне лимита за PСR тестове в Благоевград и областта

Снимка: www.ombudsman.bg

До ограничението се стигна след изчерпване на направленията

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов с искане да отпадне дневният лимит от 30 броя на издаваните от Регионалната здравна инспекция  - Благоевград направления за PСR тест. 

„Като национален омбудсман съм силно обезпокоена от тази информация и смятам, че в условията на извънредна епидемична обстановка в страната и повишената заболеваемост в област Благоевград, въвеждането на подобно ограничение нарушава гражданските права, като същевременно създава предпоставки за повишен риск от разпространение на заразата в региона“, пише омбудсманът. 

Доц. Ковачева настоява здравният министър да извърши проверка на тази информация, появила се в медиите и да бъдат предприети мерки за осигуряване провеждането на достатъчен брой назначени от РЗИ изследвания в областта.  

Припомняме, че вчера от Регионалната инспекция в Благоевград заявиха, че днес - 21-ви октомври, няма да бъдат правени ПРС тестове поради изчерпан лимит на направления за медицинска дейност. От утре пък ще бъдат издавани по 30 направления за ден.

Днес пред РЗИ се извиха за пореден ден опашки от чакащи за тестване, които имат спешна нужда от медицинска помощ или постъпване в лечебно заведение, но направления нямаше, което доведе до напрежение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK