5-ма лекари, 12 медицински сестри и 6 санитарки са под карантина в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Издирват 39 контактни лица на последния заразен с коронавирус

Двамата пациенти с коронавирус в Кюстендилската болница са в стабилно състояние. Новият болен, д-р Жабински, е под домашна карантина. Други 5-ма лекари от Кюстендилската болница са под карантина, освен д-р Попов, има още четирима лекари от неврологичното отделение. Това е второто отделение, което се поставя под карантина и това е големият проблем.

Отново подчертаваме, че всеки пациент или лекар, заразен с КОВИД – 19, поставя под риск работата на болницата. В момента има специалист, който е бил в отпуск и е сред карантинираните в неврологичното отделение. Благодаря на него и отново на всички лекари. Д-р Янева, ръководителката на ТЕЛК, вече специално поема и инстултните болни. Благодарим й за отзивчивостта, в момента консултира спешен случай от нощта, тя вече е при него, обяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

По негови думи болницата не може да си позволи да губи нито медици, нито персонал. 5-ма лекари, 12 медицински сестри и 6 санитарки са под карантина.

39 са контактните лица, които са общували с последния заразен с коронавирус. Тези хора се издирват от РЗИ, за да могат да бъдат поставени под карантина.

Няма никакво съмнение, че заразата е сред нас. Ключовото в момента е тази зараза да не се разраства, за да може да бъде овладян потенциалния епидемичен възход. Не е важно в момента кой има КОВИД – 19, тъй като хората ще го изкарат накрак. Важно е всеки да следи симптоматика и е важно да не се стига до пневмония.

Много хора имат температура от стрес. Получават задух от панически състояния. Това не са поводи да бъдат карани и снимани в болница. Всеки, избягвайки контакти, трябва да следи състоянието си вкъщи. Няма нужда да се мери по 10 пъти на ден температурата. Петият ден ако е тръгнала пневмонията представете си какво се случва с организма на 14-я ден. КОВИД – 19 при по-голямата част ще дойде и ще отмине. Важно е да няма тежки случаи, уточни още кметът на Кюстендил.

Паунов допълни, че за провинциални болници кюстендилската е сред водещите като организация, приспособления, апаратура, облекла и всичко необходимо.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK