Катерим се бавно нагоре!

Снимка: iStock

Мутафчийски: Наблюдаваме изкъсо ситуацията в Банско

Катерим се бавно нагоре. Това заяви днес председателят на Националния оперативен щаб, ген. Венцислав Мутафчийски, в отговор на журналистически въпрос къде в кривата се намираме в момента. 

"Плавното изкачване е заради мерките, които прилагаме. Здравната ни система засега издържа, нямаме растеж в смъртността. В статистиката на България за обща смъртност няма разлика с миналогодишния период. Тоест нямаме т. нар. скрита смъртност вкъщи. Знаете, че труповете няма как да се скрият", посочи Мутафчийски.

Според него страната се намира "на път към самото изкачване на кривата".

"Не можем по никакъв начин да говорим, че сме преодолели някаква опасност", предупреди генералът.

По последни данни общият брой на доказаните с COVID-19 у нас е 498. Новите случаи за последното денонощие са 21.

Спазват ли се стриктно противоепидемичните мерки и домашната карантина в цялата страна?

Горещи молби имаме от кмета на Костинброд, който ни помоли да кажем, че имаме 5 нови случая от града, за да се стреснат хората и да бъдат по-отговорни в предпазването и социалната изолация във време на пандемия.

Пъстра е картината. Идеята е, че разговаряме с разумни хора. Не е целта да ги плашим, каза Мутафчийски, който допълни, че ефективността на въведените мерки е именно заради спазването на правилата.

Къде са огнищата?

Това са по-големите областни градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, където има по-голямо струпване на хора. Също и Банско, който по настояване на местния оперативен щаб получи статут на областен град по отношение на мерките за вход и изход. 

В Банско вниманието ни не е отслабено. Наблюдаваме изкъсо ситуацията там. Последният случай, свързан с града, е на 34-годишен мъж от Несебър, който се е прибрал от Банско на 1 април. Поставили сме задача на Регионалната здравна инспекция в Благоевград са провери дали този човек е имал оплаквания по време на престоя си в Банско, с кого е контактувал, преглеждан ли е, каза още Мутафчийски.

Според него "изключително неясна е ситуацията в Монтана".

Знаете, че там имаше едно голямо тържество с 24 участници. И първите починали от коронавирус. Заразен беше дори кларинетистът, който за щастие вече е изписан като здрав. Но това тържество създаде много неприятности. Там всички са предупредени и мерките се спазват.

В Пловдив има задържане на ситуацията откъм нови случаи на COVID-19. Това обаче не означава мерките да се охлабват. "Ако хората нямат доверие на нашия щаб, вчера и генералният секретар на Световната здравна организация предупреди да се спазва социалната изолация, която дава добри резултати", коментира Мутафчийски.

В Бургас, където опасността е от привнесеност на инфекцията, картината също се нормализира. Във Варна има леко покачване, но засега няма сериозен риск.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK