Почина командирът на екипажа на вертолет "Пантер", паднал при учение в Черно море

Снимка: Infomreja.bg, архив

Командирът на екипажа на вертолет „AS „Пантер“ – 565 MB“ капитан Георги Анастасов е загинал при трагичния инцидент по време на тактическото учение „Черно море – 2017“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

И тримата членове на екипажа  бяха транспортирани за лечение във Военноморска болница – Варна.  

Въпреки положените усилия да бъде реанимиран, най-тежко пострадалият капитан Георги Анастасов е починал.

Другите двама членове на екипажа - капитан Анатоли Апостолов и капитан Павел Симеонов, се лекуват в болницата.

Те са контактни, адекватни, в добро състояние.

Трагичният инцидент стана по време на татическото учение „Черно море – 2017 г.” в 12.30 часа, при маневра след изпълнена задача „артилерийска стрелба по надводна цел“, когато вертолет AS „Пантер“ – 565 MB падна във водите на Черно море, на 7 мили източно от устието на река Камчия.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който днес проведе среща със своя гръцки колега Панос Каменос в района на ГКПП Илинден, се разпореди да бъде издадена заповед за назначаване на комисия за разследване на авиационното произшествие. В състава й са включени експерти от Служба „Военна полиция“ и Командването на Военноморските сили.

Разпоредено е на командирите на войскови формирования от всички степени да оказват съдействие на членовете на комисията във връзка с разследването.

Капитан Георги Анастасов е роден на 4 октомври 1978 г. в гр. Ямбол. Завършил е средно образование в Математическа гимназия „Атанас Радев“ и висше образование в Националния военен университет „Васил Левски“, факултет „Авиационен“, със специалност „летец-пилот за ВВС“. Постъпва на военна служба през 2002 г. в поделение 24 870 – Каменец като инструктор-командир на взвод.

На сегашната си длъжност - старши пилот в авиационно звено на военно формирование 36 940 – Варна, е назначен през 2011 г. Награждаван е многократно с грамоти и предметни награди от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на формированието. 

Министерството на отбраната изказва дълбоки съболезнования на семейството и близките на загиналия капитан Георги Анастасов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2