Почина акад. Стефан Воденичаров

Снимка: БАН

Воденичаров е един от председателите на БАН и министър на образованието

Българската академия на науките с дълбоко прискърбие съобщава, че на 8 юни 2020 г., на 75-годишна възраст почина академик Стефан Воденичаров, председател на БАН в периода 2012 – 2016 г., министър на образованието и науката (2013 г.), директор на Института по металознание, съоръжения и технологии с Център по хидро- и аеродинамика към БАН (2007 – 2012 г.), председател на Общото събрание на БАН (2008 – 2012 г.).

Акад. Воденичаров е участвал в редица експертни органи в България и чужбина, през годините е получил голям брой отличия и награди.

Поклонението ще се състои на 11.06.2020 г. (четвъртък) от 11.00 ч. в Големия салон на БАН.

„С дълбока тъга се разделяме с едно от утвърдените и уважавани имена в българската наука - изследовател с безспорен авторитет, носител на множество престижни български и международни отличия“. Това се казва в съболезнователното писмо на президента Румен Радев до семейството и близките на академик Стефан Воденичаров по повод неговата кончина. Държавният глава припомня, че академик Воденичаров отдаде житейския си и професионален път на дългогодишна работа в Института по металознание на БАН, както и на множество експертни и граждански каузи от важно значение за бъдещето на нашата нация. Няма да бъде забравен и изключителният принос на академик Воденичаров като председател на Българската академия на науките.

„Ще запомним академик Воденичаров като далновиден и всеотдаен човек, посветил се с цялото си сърце на развитието на науката и благоденствието на българския народ“, се казва още в съболезнователното писмо на президента Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK