Почина Георги Калоянчев

снимка: bulevard.bg

Големият български актьор Георги Калоянчев почина днес, съобщи БТА, като се позова на Съюза на артистите в България. Георги Калоянчев е роден в Бургас на 13 януари 1925 г. След отбиване на военната си служба, се записва в бившето театрално училище в София.

През 1952 г. завършва актьорско майсторство в ДВТУ „Кръстьо Сарафов“. Сред състудентите му в класа на професор Сърчаджиев са още Катя Зехирева, Коста Цонев и Катя Динева. Веднага след завършването, Георги Калоянчев е приет в трупата на Народния театър.

През 1951 г. играе за първи път в киното в първия филм на съвременна тематика - “Утро над родината”. Комикът е душата на компанията в ролята на циганчето Сали. През 1956 се снима за втори път в киното - филмът е все на същата “производствена” тема – “Димитровградци”. 

В театъра функциите на големия актьор се свеждат до заместване на заболели актьори. Като виц от онова време е останала репликата на Масалитинов (когато му съобщили, че някакъв актьор е заболял) ”Викнете Калоянчев, той може всичко да играе. Той може да играе и жени”.

Точно в този период Георги Калоянчев преминава от Народния театър в трупата на скоро създадения Сатиричен театър.

Следва и поредица от незабравими образи в незабравими филми – щангистът в “Специалист по всичко” (1962), Кондов във “Вълчицата”, инспекторът в “Инспекторът и нощта”, фокусникът в “Най-дългата нощ” (1967), Риксата в “Привързаният балон” (1967), Джордано Бруно в италианската продукция “Галилео Галилей” (1969), Езоп в “Езоп” (1970), “Нощните бдения на поп Вечерко” (1980), “Бон шанс, инспекторе” (1983), “За къде пътувате?” (1986)… общо повече от 50 игрални филма.

През 1991 година режисьорът Иван Ничев засне “Бай Ганьо тръгва из Европа” с Георги Калоянчев в ролята на прочутия българин. Оказа се, че това е един от най-гледаните филми през първата половина на 90-те години. През 2003 г., излиза своеобразното продължение “Бай Ганьо се завръща от Европа”. Сценарият е писан специално за големия актьор, но десет години по-рано и дълго време не се намират пари за реализацията му.

През 2003 година след многото други призове и отличия, Георги Калоянчев получава и Наградата на Съюза на артистите за цялостно творчество.

Калата, както го наричаха всички, слезе от театралната сцена през лятото на 2007 г., защото казваше, че не иска да става за смях пред публиката, която го обича, припомня Дарик радио. Признаваше обаче, че всяка вечер преди да заспи се връща в спомените си за най-силните години на Сатиричния театър. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Димитър02:38 - 21.12.2012
Велик актьор! И дума да не става за сравнение с днешните "комици". Паметта за Калата ще бъде вечна! Почивай в мир!
няма15:48 - 18.12.2012
Ще го помним завинаги.
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK