64 кг пластмаса откриха в стомаха на умрял кашалот

Снимка: gospodari.com

В края на февруари трупът на огромен кашалот бе изхвърлен от морето на плаж в Испания. Експерти веднага започнаха аутопсия, за да разберат какво е причинило смъртта на кита.

Това, което откриха, беше шокиращо: стомахът на кита съдържаше 64 килограма пластмаса. Кашалотите в САЩ са защитени съгласно Закона за опазване на застрашените видове и са посочени като уязвими.

Те са интересни създания - женските се грижат за малките си години наред и се гмурват на дълбочини над 7000 фута. Единственият друг бозайник, който отива по-дълбоко, е кълбовият кит Кувиер. Кашалотите имат огромни мозъци, по-големи от всеки друг бозайник в света и около пет пъти по-голям от нашия, пише theinertia.com. 

Според Спасителния център "Ел Вале"  животното е умряло заради стомашни проблеми. "Експертите установили, че вътрешните стени на корема на кашалота са възпалени поради бактериална или гъбична инфекция", пише Тревър Наче за Форбс. "Това вероятно е резултат от това, че кашалотите не могат да изхвърлят пластмасите от организма си, което води до перитонит."/ gospodari.com

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK