Каракачанов се поклони пред паметта на българските военнослужещи, погребани в Битолско

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се поклони днес, 7 май, пред паметта на българските военнослужещи, погребани в българското военно гробище в село Цапари, Битолско. В присъствието на гвардейци от Националната гвардейска част, дипломати и българи от Република Северна Македония бяха поднесени венци и цветя и беше почетена паметта на загиналите по време на Първата световна война на позициите над Битоля.

„Тези хора, чийто безименни гробове виждаме днес, дойдоха да се борят за Македония, а не за някаква Северна, Южна, Вардарска или някаква друга територия. Те положиха костите си на свещената земя Македония. Отбелязвам тяхната памет по повод Гергьовден, Денят на храбростта и непобедимата Българска армия“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в словото си на церемонията пред българския военен паметник във военното гробище.

„На този ден всеки един мъж, всеки българин, който е служил в армията, и който обича нашите въоръжени сили, отдава почит на всички тези хиляди българи от всички краища на България - Добруджа, Мизия, Тракия и Македония. Именно те, с българската униформа и с българското оръжие, написаха славни страници в нашата история: историята  за освобождението на останалите под турско робство земи и на нашите сънародници в тях“, посочи министър Каракачанов и подчерта, че когато говорим за български воини - войници, подофицери, офицери, ние отдаваме почит не само на тези, които воюваха във войните. „Нека не забравяме, че по време на Илинденското въстание над 68 български офицери и много подофицери водиха чети  в Македония за свободата на нашите братя тук. Затова нека не забравяме всички тях, онези български мъже, които от дадоха живота си пред олтара на българския идеал“, каза още Красимир Каракачанов.

„Днес времената са трудни, тежки, говорят ни, че трябва да забравим своята история, че трябва да се откажем от своята слава. Това не е вярно и не е необходимо“, заяви министърът на отбраната и заяви, че и в ЕС, и в НАТО имат нужда от съюзници, които изпълняват своите задължения със самочувствие, а не от безлична маса.

Според министър Каракачанов и днес Македония е кръстопът на интереси и българската политика е много последователна в тази посока - интеграцията на Македония в НАТО и в ЕС. „Но има други сили, които смятат, че това разделение трябва да продължава, че Македония трябва да остане отново чужда губерния, която да се управлява по измислените догми на Коминтерна и на фалшивата история. Но за разлика отпреди 20-30 години, когато да те хванат с българска книга и български вестник в Македония беше престъпление, днес има интернет. И днес никой не може да забрани на никого да се интересува от своята история, да получава информация, да се чувства такъв, какъвто иска“, категоричен беше министърът на отбраната.

Посланикът на България Скопие Ангел Ангелов подчерта, че трябва да отдаде заслуженото на всички, които са работили през годините, за да изглежда така днес военно гробище в село Цапари.

На военния ритуал присъства и бившият външен министър Соломон Паси, по чието време беше официализиран статутът на българското военно гробище в село Цапари.

В църквата "Свети Георги" в селото беше отслужена панихида за загиналите. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов поднесе цветя на седемте паметника на офицерите от 15-и пехотен Ломски полк и 3-и пехотен Бдински полк, погребани в двора на църквата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK