Християни и мюсюлмани се поклониха заедно пред жертвите от Жижево, Барутин и Батак

Снимки: Дружба "Родина"

Християни и мюсюлмани се поклониха за поредна година заедно пред жертвите от Жижево, Барутин и Батак. Инициативата традиционно се организира от патриотичната организация Дружба "Родина".

Кметовете на сатовчанското село Жижево и доспатското Барутин - Бисер Младенов и Красимир Мантов, съвместно с представители на родолюбиви съдружни организации на 20. и 21. юни взеха участие в поклоненията и поднасянето на цветя пред паметните плочи на жертвите на българското братоубийство в Жижево, Барутин и Батак.

По време на ритуалите в памет на жертвите, от ръководството на Дружба „Родина“ припомниха, че в Батак през 1876 г., в трагичните месеци на Илинден и Преображение през 1903 г., в Жижево през 1912 г. и в Барутин през 1972 г. българи християни и мюсюлмани взаимно се изтребвали и палили домовете си, вследствие на което са загинали и много деца.

"Нищо не бива да забравяме, защото това са уроците на историята, но трябва да излекуваме раните. Лечебната билка е взаимното преклонение пред пролятата кръв на жертвите на българското братоубийство и пред черните забрадки на българските майки – мюсюлманки и християнки. Всички съзнаваме колко вредоносно е разделението в българското общество. Ежедневно хабим ценна енергия в препирни на политическа, етническа и религиозна основа", бяха заветните думи на съпредседателите на Дружба „Родина“ - акад. Георги Марков и Мустафа Авдиков, както и на двамата секретари на организацията, Петко Колев и Димитър Димитров.

Събитието уважиха началникът на Регионалното управление на образованието в Благоевград - Ивайло Златанов, Костадин Костадинов - председател на ПП „Възраждане“, проф. Илия Тодев, представители на сдружение „Инициатива Единение“ с председател акад. Стефан Воденичаров, Общински комитет „Васил Левски“ – Велинград, с председател Емил Моллов, Хор „Планинарска песен“ с ръководител Калин Балкански и много други.

Пред паметните плочи в Жижево, Барутин и Батак почит отдадоха и представители от селата Рибново, Сатовча, Плетена, Кочан, Ваклиново, Змеица, Доспат, Барутин, Велинград.

 

КОМЕНТАРИ

00710:17 - 29.06.2018
защо не ги изгонихте тези със камъни скъпи братя защо ги оставяте да ви маниполират това са хората които искат да лигитимират възродителният процес а тои чрез тях продължава и никога не е спирал
Do turchina00:04 - 28.06.2018
Турчин много си напред Кой уважаваш и кой не си е твой проблем? Мюсюлманин не означава турчин....аннадъмо. Личи си колко си прост дори. ЕС да те познавам. Твоята култура е на ниво първа сигнална система. Ако го разбираш какво казвам.
Турчин23:44 - 26.06.2018
Ние не уважаваме и не признаваме ПОМАЦИТЕ!!!... Правят се на по голяма Мюсюлмани и от нас. Не знаят Турски както и Български. Българите ги уважаваме и почитаме но ПОМАКА е като циганина.
12309:11 - 25.06.2018
Поздравления за инициативата! Умни и нтелигентни хора, младите трябва да се учат и да взимат пример.

FACEBOOK