Почина дългогодишният председател на журито на китарния конкурс в Кюстендил, Петър Льондев

Снимка: НЧ "Братство 1869"

На 82-годишна възраст почина световно признатият български композитор, музикален фолклорист, диригент, педагог и общественик проф. Петър Льондев.  

Творчеството му е признато за класика в жанра на детските и фолклорните хорови песни, прочути и изпълнявани от наши и чужди формации по цял свят. Огромен е приносът му в областта на музикалната фолклористика като научен сътрудник в Института за изследване на изкуствата при БАН.

Повече от 40 000 са записаните и нотирани от него народни песни и инструментални мелодии, резултат от активната му теренна работа из страната, над 100 са детските му песни.

Проф. Льондев е автор на множество книги и студии на фолклорна тематика. Поколения млади специалисти – учители по музика и фолклористи, израстват професионално, благодарение на педагогическата работа на проф. Льондев в университетите в Благоевград, Велико Търново, София, Пловдив. Пише за “Мистерията на българските гласове”. Изпълнители на негови произведения са американският джазмен Чик Къриа и сакс квартет “Аполо”. Песента му “Кавал свири” е включена в компактдиска на Марсел Селие и спечелва наградата “Грами” през 1990 г. Много популярна е песента “Ерген деда”. Неин кавър става хит на олимпиадата през 2012 г.

Проф. Петър Льондев е трайно свързан с гр. Кюстендил. Дългогодишен Председател на журито на Международния конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов”, Международен фолклорен фестивал „Пауталия” и Национален фестивал на шлагерната и стара градска песен „Пей сърце”, които се организират и провеждат от читалище „Братство 1869” Кюстендил.

Поклонението пред проф. Петър Льондев ще се извърши на 14.06.2018 г. от 12.30 ч. в църквата „Св. Седмочисленици” в София.

Музиката му ще продължава да радва сърцата ни!

Поклон пред паметта му!

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK