Валентин Радев за нападението на полицаи в Ихтиман: Който посегне на тях, посяга на държавността

Снимка: Булфото

Вътрешният министър Валентин Радев изказа възмущението от посегателството на група цигани над полицаи, които бяха нападнати, докато изпълняват служебните си задължения в Ихтиман и спират за проверка водач на пътя.

Той е категоричен, че служителите на реда са защитени от закона. "Аз също съм възмутен, не може така. И ние, обществото трябва да свикнем - никой да не си позволява да посяга на длъжностно лице, защото те са тези хора, които да въвеждат ред. Върху тях като се посяга, се посяга върху държавността", отсече министър Радев.

Той призна обаче, че е гледал и видеоклиповете, където задържан циганин е накаран от униформени да прави кълбо напред и също го нарече недопустимо. "Аз гледах тези клипове също, аз съм възмутен, не може да се правят такива неща", коментира вътрешният министър и допълни, че е разпоредена проверка и по двата случая. В 15.00 часа се очаква официално изявление на полицията в Ихтиман, където междувременно бе изпратена и жандармерия. "Член или активист на БСП или е написал сигнал до Прокуратурата срещу друг техен член или активист в Шумен. В сигнала пише: „Моля Ви проверете вярно ли е, че другият член кандидатства за Комисията за противодействие на корупцията като експерт, мой колега е, имаме политическа кариера заедно, че е излъгал в декларацията си, че не е членувал в БСП.

Проверете го, ако е така значи той е извършил престъпление по чл. 313 от НК“, обясни в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Думите му са в отговор на искането на БСП главният прокурор да извърши проверка в Районната прокуратура в Шумен. „Прокуратурата издава постановление, с което задължава МВР да извърши проверката. Разпоредено е на икономическа полиция да провери вярно ли е, че има невярна информация в декларацията, която е подадена“, уточни министърът. „Проверяваме верен ли е сигналът, това сме направили от полицията“, коментира той. „В новия закон е написано, че служител или експерт на Комисията за противодействие на корупцията не може да е бил член на политическа партия или да е извършвал политическа дейност“, поясни Валентин Радев. „Нека всички, които чуват мен и Корнелия Нинова да разберат кой е правият.

Не бива да се поставя под съмнение работата на толкова служители на МВР, в случая на тези в Шуменската дирекция“, коментира вътрешният министър. „Възмутен съм и затова казвам тези думи. Не приемам такова отношение към МВР, точно изпълняваме постановлението на Прокуратурата. Никъде до този момент нямаме грешка в работата си“, заяви той. „Нека Корнелия Нинова попита техните хора какъв сигнал са писали и защо забъркват партията, може би и тя е подведена“, посочи министърът. „След като съберем информацията ще я дадем на Прокуратурата, след това тя ще отсъди има или няма нарушение“, каза още той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK