Почетни грамоти за Александър Морфов и Македонския народен театър на "Тара-ра-бумбия"

Снимки: Община Благоевград

Бурни аплодисменти за актьорския екип на спектакъла на Александър Морфов „Ничия земя” в последната вечер от магията на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия”. Пълна зала и емоции дадоха ясна заявка, че с всяка година територията за млад театър се разраства. Благодарност към публиката, актьорите, екипа и участници в VI издание на „Тара-ра-бумбия” отправи заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград, Христина Шопова.

„Благодаря ви, че бяхте част от VI издание на „Тара-ра-бумбия“! За споделените нощи и дни! За търсенето на обща пътека и за това да намерим пречистване чрез изкуството, наречено „Театър“! За нас беше чест да закрием фестивала с представлението „Ничия земя“ на Македонския народен театър и на големия български режисьор, признат и работил по света - Александър Морфов. Не беше случайно да изберем фокусът на театралния фестивал, на всички събития в Културния календар на Община Благоевград, да е Македония. Ние ще продължаваме да работим за нашето сътрудничество и за развитието му във всичките му форми", каза Шопова, след което връчи две почетни грамоти на Александър Морфов и на Македонския народен театър за представлението „Ничия земя“.

Девет дни Благоевград се превърна в театрална сцена. Зрителите на шестото издание на Територия за млад театър успяха да видят любимите актьори, постановки, да си спомнят, да мечтаят заедно с героите. Породени бяха редица въпроси във всеки един спектакъл, а финалът даваше отговорите или поставяше нов казус за размисъл в публиката. За пореден път Благоевград предостави възможност за среща на поколенията на сцената на „Тара-ра-бумбия”. Млади, различни, алтернативни артисти и постановки бяха редом до утвърдени във времето заглавия и актьори, като едните допълваха другите.

Камен Донев, Александър Морфов, Ованес Оросян, Иво Димчев, Явор Гърдев, Театрална работилница „Сфумато“, Драматичен театър Пловдив, Театър „Българска армия“, ЮЗУ „Неофит Рилски“, Столичен куклен театър, Сдружение „Нейно величество тенджерата под налягане“, Независима компания „Северно от Импакт“, Театър „Джинот“-Велес, Театър „Възраждане“, Младежки театър „Николай Бинев“, Театър „Реплика“, Театър „Азарян“, „36 маймуни“ бяха само част от съсвездието, което гостува в Благоевград.

Зрителите не останаха безучастни и бяха въвлечени в магията на театъра не само чрез наблюдение на спектаклите, но и чрез реално участие в тях. И тази година предизвикателството беше отправено към всеки вкус, всяка гледна точка, всеки аспект от живота. Възхищението протече взаимно-от публиката към актьорите и обратното. Енергията, която девет поредни дни „Тара-ра-бумбия“ завихри, постави още по-голямо предизвикателство пред следващото издание на Международния театрален фестивал - Територия за млад театър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK