Почетоха паметта на загиналите при пътнотранспортни произшествия

Снимки: Главна дирекция "Национална полиция"

По традиция, през третата неделя на ноември почитаме паметта на загиналите при пътнотранспортни произшествия. В храм-паметника „Св. Александър Невски“ главният секретар на Светия синод архимандрит Герасим днес отслужени специална панихида за упокоение на душите на загиналите.

На нея присъстваха директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП комисар Бойко Рановски, Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи, и д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК.

„Не само санкциите решават проблема с тежките инциденти на пътя. Отговорността за безопасността на пътя е на всички – и на водачите, и на транспортните фирми, на полицията и на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ – каза преди панихидата главен комисар Терзийски.

Той припомни, че преди дни, край Ловеч при тежък инцидент загинаха две деца, от пътували сами през нощта в кола четирима тийнейджъри. В този смисъл той подчерта и ролята на родителите в целия процес.

Мерките, които е предприела „Пътна полиция“, работят, но случаите от последните дни показват, че има още какво да се направи - отчете началникът на отдел „Пътна полиция“ към ГДНП комисар Бойко Рановски.

Той напомни, че от началото на годината санкциите, които налагат пътните полицаи, са променени и са завишени. Но само те не могат да повлияят на поведението на водачите на пътя.

„За да се подобри ситуацията на пътя, е нужно и отговорно поведени, и комплекс от мерки. В този смисъл, санкциите са само един от елементите“, допълни комисар Рановски.

Земният живот на човека се дава от Бога като благословение и подготовка за вечния живот и затова не може да бъде безразсъдно прекъсван от никого. С тези думи се обърна от олтара на храма архимандрит Герасим.

Пред миряните той прочете обръщение на Светия синод и призова всички да са внимателни на пътя и да се отнасят отговорно „към безценния дар на живота“. Във всички храмове в страната днес се отслужват панихиди в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK