Почетоха паметта на загиналите партизани в сражението край Белица

снимки: Пресцентър БСП

Народният представител от Коалиция за България в Първи многомандатен избирателен район инж. Емил Костадинов, членове и симпатизанти на БСП и множество жители на община Белица почетоха паметта на убитите деветима партизани в сражението при местността „Равен” край Белица.

На 16 май 1944 г. се води тежко неравно сражение между белишката партизанска чета „Яким Цоков” с жандармерията. Начело на четата е командирът Георги Топалов. На 16 май, малко преди разсъмване, командирът на четата разпределя постовете, разположени по коларския път край белишката река.

Многобройна колона от жандармеристи се натъква на един от партизанските постове. Започва се неравен бой между шепа партизани и жандармерията. Още в началото  на боя пръв пада покусен командирът Георги Топалов.

В този бой падат 9 души в разцвета на младостта си, народни партизани, които напускат житейския си път преди да са видели края на въжделенията си. Това е най-тежката загуба за разложкия партизански отряд „Никола Парапунов” от четата на „Яким Цоков.”

Венци и цветя с искрено възхищение пред подвига на загиналите присъстващите положиха върху плочите на деветимата партизани, жертвали се в битката при местността „Равен” край Белица. Гражданите на община Белица се преклониха пред героизма и себеотрицанието на все още живите Илия Бонков и Костадин Мадолев, които са живата история на този съдбовен, но останал завинаги в паметта на Белица неравен и героичен бой. Със сълзи на очи те все още разказват за подвига на своите другари.

Социалистите от Благоевград и Белица преклониха глава пред подвига на загиналите с убеждението, че нищо не е забравено и никой не е забравен.

 

снимки: Пресцентър БСП
снимки: Пресцентър БСП
снимки: Пресцентър БСП

КОМЕНТАРИ

Български офицер13:18 - 15.02.2015
Войсковите и Жандармерийските "Ловни дружини" , " Шпицкомандите " и четите на ВМРО на ИВАН МИХАЙЛОВ в Царство Българя избиваха без милост Българските Комуняги-каскети , като рушители устоите на Българската Държава , по команда от Червена Москва и Коминтерна .......!
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK