Почетоха паметта на войниците, превзели Одринската крепост

Снимка: Станимир Радулов

В Благоевград „Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва” (СОСЗР), водени от своя председател полковник о.з. Иван Петров, ВМРО-БНД  и „Военен клуб Благоевград" отбелязаха 13. март, датата, на която българската войска през 1913 година превзема Одринската крепост по време на Първата Балканска война.

На гроба на подпоручик Александър Иванов в парк „Ловен дом” заместник-областният управител Иван Стоянов в своето слово каза:

 „Това е празник на българската армия, на българското военно дело и признание за хилядите войници, десетките офицери и генерали, които показват на света силата и мощта на младата българска държава.

Не случайно командващия османския гарнизон Шукри паша, когато се предава на командващия генерал-лейтенант Никола Иванов казва „Никой не може да устои на безпределната храброст на вашите войници”.

В тази война българския военен гений за първи път използва самолета като бойно средство, както огневия артилерийски вал, в резултат, на което Одрин пада. Михо Георгиев, войник от 29-и пехотен ямболски полк, издига българско знаме върху „Султан Селим джамия”, с което боевете стихват”.

Датата 13. март 1913 година е фатална за считаната за непревземаема Одринска крепост.

Тя е известна като един от най-здравите фортове в Югоизточна Европа, с гарнизон, наброяващ 60 хиляди войници и офицери, 524 оръдия и 60 картечници.

Нейните укрепления ограждали внушителна площ в размер на 250 кв. км.

Строена от европейски специалисти, според военните експерти, можела да падне само след продължителна обсада в течение на няколко месеца и то единствено от най-елитната и модерна армия по това време в Европа – пруската.

Тогавашните специалисти залагали главите си, че крепостта е непревземаема с щурм. Но тъкмо по този начин – с щурм – решават да я превземат българските войски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK