Почетоха паметта на поручик Генчо Неделчев в Божица

Снимки: личен архив

Културно-информационен център /КИЦ/ „Босилеград“, Сдружение „ГЛАС“ и Демократичен съюз на българите почетоха паметта на поручик Генчо Неделчев в двора на черквата в село Божица.

От името на Генералното консулство на Р България цветя поднесе пълномощен министър Николай Колев. Специално за събитието дойдоха гости от Кюстендил, сред които и историк Ангел Джонев, както и местни жители от Божица.

Слово пред паметника произнесе председателя на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов.

„Днес отдаваме почит, на паметта на поручик Генчо Неделчев, загинал на 11. юли 1913 г. при местнотта Панжин гроб.

Той е родом от Русе и е бил командир на 16-а рота от 2-и пехотен Искърски полк на 5-а Дунавска дивизия. Паметникът му е издигнат за „споменъ отъ съпругата му” и по една случайност и с малко усилия от наша страна в днешно време, бе запазен за бъдещите поколения.

Паметникът бе открит от Александър Димитров и бе възстановен от баща му, Димитър Димитров. Нека това да бъде почит и за ония 435 български войници и офицери загинали в боевете от село Караманица до връх Стрешер както и за 523 сръбски войници и офицери загинали по тия места от 28. юни до 18. юли 1913 г. в жестоки боеве между части от българската и сръбската армия.

Сред тях е и поручик Генчо Неделчев. Неговия надгробен паметник е един от малкото оцелели до наши дни български войнишки паметници в Босилградско", каза в словото си Иван Николов.

Той подчерта, че целта на този помен е да се отдаде почит на жертвите на войните, да се отворят скритите страници в историята на сръбско-българските отношения, и от днешната историческа дистанция да бъдат препрочетени и преосмислени отново.

"Ние трябва да открием, да възстановим и да пазим паметниците на жертвите на войните, не за да възпитаваме бъдещите поколения на омраза и реваншизъм, а да ги използваме като опорна точка за мир и разбирателство между народите“, каза още Иван Николов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK