104 години от гибелта на Яворов: Банско помни думите и делата му

Снимка: Infomreja.bg

„Братя, хвърляйте фесовете, от днес сте вече свободни българи!”
Пейо К. Яворов Войвода
5.X.1912 год.       
         

Това е заветът на поетът и революционер Яворов, който две години след като известява свободата на града - слага край на живота си.

Днешният ден е белязан със спомени за Пейо Крачолов, който преди 104 години си отива от този свят.

Историята свързва Яворов с Банско и остава в белезите по втория по големина храм в България – „Света Троица“.

На централния вход на храма е издялан кръст и от двете му страни са изобразени два полумесеца със звезди, които символизират приемствеността между християнската и ислямската религия.Това е и дипломатичен ход, който по-късно спасява сградата от събаряне.

Причината за исканото от османците разрушаване е, че Христос не може да има по-голям храм от Мохамед. Издяланите символи спасяват храма, защото османците не биха потъпкали място, където е изобразен техният религиозен знак.

За тези символи се разказва, че през 1912 г., когато Банско е освободено от робство, пред входа на храма Яворов държи пламенна реч, в която се изразява, че трябва да се загърбят неволите в миналото и да се продължи напред.

Един от присъстващите – четник, застава под камъка и започва да отчупва с щика на оръжието си полумесеца отляво на кръста. Поетът го спира и казва, че това е част от историята, която не бива да се потъпква.

И до днес са останали следите на това дело.

В двора на църквата се намира и бюст памтникът на Пейо Яворов. Той е създаден по време на патриарх Пимен, който е съгражданин на поета.

Изпитвайки огромно уважение пред революционера и творец, както и събитията, свързващи Яворов с Банско, партиархът нарежда създаването на паметника, пред който стои плоча с думите на Яворов от 1912 г.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK