Почетоха 75-годишнината от убийството на четирима партизани от Кюстендилския отряд

Снимки: Личен архив

Правнучката на Емил Шекерджийски положи цветя на лобното място на своя дядо антифашист

В местността „Черенец“ над село Полетинци социалисти и антифашисти направиха своя традиционен събор, за да почетат паметта на четиримата партизани, убити в престрелка с изпратените от Дирекцията на полицията две полицейски подразделения на 3 август 1944 г.

Емил Шекерджийски, Стоян Лудев, Стоян Стоименов и Крум Зарев загиват в разцвета на младостта си, обкръжени от общо 800 жандармеристи. На мястото на кървавите събития в землището на село Полетинци е направен малък паметник, на който са изписани имената на четиримата партизани, а на най-високия връх в района легендарната строителна бригада на Благой Серафимов е издигнала внушителен 24-метров бетонен монумент.

В подножието му имаше метален лавров венец, който отдавна е вандалски отмъкнат. Все още стоят обаче плочите с имената на загиналите от Кюстендилския партизански отряд, които участниците във възпоменателното събитие отрупаха с цветя.

Да почетат 75-годишнината от убийството на четиримата партизани на Черенец се качиха представители на БСП и БАС от общините Кюстендил и Трекляно, много местни хора, както и потомци на загиналите, най-малка сред които беше Карина - правнучката на Емил Шекерджийски.

Щрихи от трагичното събитие, както и страници от анфишашистката борба в Кюстендилския край, бяха припомнени от представителите на БАС - Кюстендил Иго Игов, Емилия Васева и Севда Демиревска, която е и член на централното ръководство на антифашисткия съюз.

Тя прочете и поздравителен адрес до участниците в събора от председателя на БСП Корнелия Нинова. Особено емоционално беше словото на 93-годишният Тодор Гогов -  най-възрастният и всъщност единственият жив днес участник в Кюстендилския партизански отряд.

Председателят на ОбС на БСП в Кюстендил инж. Росен Димитров подчерта, че в съвременния сложен и объркан свят идеите за социална справедливост се чуват все по-настойчиво и стават все по-актуални и именно левите политически сили са тези, които носят надежди и могат да дават реални насоки за тяхната активна роля в общественото устройство.

Участниците във възпоменателния събор изразиха тревогата си от възраждането на различни фашистки организации у нас и безпрепятствено им появяване на обществената сцена – нещо, което в Европа би срещнало силна и политическа, и гражданска съпротива, обявиха организаторите на проявата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK