Отбелязват 100 години от рождението на Стоян Лудев

Снимка: ОбС на БСП - Кюстендил

100 години от рождението на Стоян Лудев ще бъдат отбелязани с възпоменателно събрание на 10. октомври от 17. 00 часа в читалището на село Скриняно.

Проявата се организира от Общински съвет на БСП - Кюстендил.

Стоян Лудев е роден на 10 октомври 1918 г. в с. Скриняно, Кюстендилско. Учи в Прогимназията на с. Соволяно. Продължава в Кюстендилската гимназия, от която е изключен. Член на РМС (1933). Отбива редовната си военна служба в Първи инженерен полк (София). Работи като земеделец, мелничар и във Водния синдикат (Кюстендил).

Член БРП (к) от 1940 г. По време на Втората световна война през 1942 г. е мобилизиран в Окупационния корпус. Неговата войскова част е в град Прокупле. Установява връзка с партизаните на ЮНОА. Участва в нелегална войнишка ядка, която спасява членове на съпротивата от град Ниш.

След демобилизацията поема регионалното ръководство на РМС в Кюстендилска околия. След убийството на Димитър Каляшки остава единствения неразкрит от властите член на Околийския комитет на БРП (к). Организатор съпротивата в Кюстендилския край. Партизанин от Кюстендилския партизански отряд „Драговищица“

На 3. август 1944 г. с група партизани попада на полицейска засада в местността Черенец. След отказ да се предаде загива заедно с Емил Шекерджийски, Стоян Стоименов и Крум Зарев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK