Победителят от тази нощ е... Владимир Путин!

Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

"Тази нощ представлява гигантска победа за Путин, за неговата външна политика", написа в Twitter бившият американски посланик в Москва Майкъл Макфол. 

"Путин съжаляваше за разпадането на СССР и Варшавския договор и ще бъде щастлив при вида на пукнатини в европейското единство", написа дипломатът по повод резултатите от референдума във Великобритания. 

Според Макфол "гласуването несъмнено служи на неговите /на Путин/ дългосрочни цели в Европа". Макфол подчерта, че руският президент "не е провокирал резултата от референдума, но е спечелил от него".

Посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан коментира в Twitter, че победителят на деня е Владимир Владимирович /Путин/. "Благодаря на гласувалите във Великобритания за излизане /от ЕС/. Това беше толкова хитро". 

Политическият наблюдател на Би Би Си Лора Кунсберг пък заяви: "Най-близките колеги на Дейвид Камерън казват, че той е политик с късмет. Но когато нещата стигнаха до най-големия риск в неговата политическа кариера, късметът го изостави". 

"Въпреки Камерън, въпреки статуквото, въпреки целия политически елит Великобритания гласува за излизане от ЕС, за това да развали съществуващия десетилетия политически договор и да се остави на милостта на новите възможности или новите рискове – а може би и едното, и другото", смята наблюдателят. 

Пред Би Би Си социологът Джон Къртис каза: "Това е референдум, в който университетските градове изгубиха от селска и индустриална Англия. Това е референдум, в който космополитна либерална Великобритания изгуби от по-консервативната част от населението, дълбоко обезпокоена от имиграцията".

Оценката на "Дейли телеграф": "С политическата кариера на Дейвид Камерън е свършено. Той ще влезе в историята като премиера, който заложи на мястото на Великобритания в ЕС и собствената си кариера и изгуби". 

Ляволибералният вестник "Гардиън" реагира на прогнозирания резултат от референдума със заглавие: "Земетресението Brexit се случи. Ще са нужни години, за да се разчистят предизвиканите от него разрушения". /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK