По-строг воден режим постановиха в Перник

Снимка: МРРБ

В Перник ще бъде сменен графикът на водния режим

Въведеният в момента режим на водоснабдяването в Перник не води до необходимото спестяване на вода, има проблем със снабдяването на високата зона на града. Затова от ВиК – Перник е предложен нов график за всички населени места. Някои от тях ще имат вода всеки ден от 16.00 часа до 22.00 часа, а в някои села ще имат вода през ден. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след проведената днес по нейна покана среща с областния управител на Перник Емил Костадинов и кмета на областния център Станислав Владимиров, в която участва и заместник-министър Николай Нанков. На срещата бяха обсъдени въведеният в момента режим, ползите, проблемите и бъдещите действия, които трябва да бъдат предприети.

Действащият режим с пускане и спиране на водата два пъти на денонощие доведе до множество аварии по амортизираната водопреносна мрежа, каза министър Аврамова. И добави, че това означава допълнителна загуба на вода, както и загуба на финансов ресурс. Съществуващият режим почти не спестява вода, а създава проблеми с водоснабдяването на някои части на града и селата.

Предстои утре предложението за нов график да бъде внесено за одобрение в общината, след което новият график ще бъде публикуван на интернет страницата на ВиК - Перник. С прилагането му операторът ще може да гарантира, че потребителите ще имат вода в определеното време.

Предложеният режим е по-болезнен за перничани, но е изключително належащ, каза кметът Станислав Владимиров. Ще съблюдаваме за изпълнението му, така че всички да имат вода в предвиденото време, допълни той.

Регионалният министър подчерта, че е притеснителен притокът на вода – 50 л/сек., докато оттокът е 350 л/сек. Държавническото поведение е да посрещнем снеготопенето с този неприятен режим, но с налична вода в язовира, каза тя.

Петя Аврамова коментира също, че ще се търсят алтернативни начини за водоснабдяване на Перник. С цел намиране на решение са проведени срещи с експерти, инженери, хидролози, като всяко направено предложение се разглежда и преценява внимателно. Ще търсим варианти да подкрепим всяка една идея, която да допринесе за водоснабдяването на Перник, допълни тя.

Ще се търси възможност за осигуряване на допълнителни екипи за по-бързо отстраняване на възникващите аварии и допълнителни водоноски.

Заместник-министър Нанков обяви, че утре във ВиК – Перник ще бъде назначен прокурист, който да осъществява оперативното ръководство на дружеството след освобождаването на досегашния управител Иван Витанов до избора на нов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK