20 000 лв. гаранция ще плати бизнесменът, отровил Марица

Снимка: Infomreja.bg

Управителят на фирмата е с повдигнато обвинение във връзка със замърсяване водите на р. Марица

Повдигнато е обвинение на управител на фирма във връзка със замърсяване водите на река Марица и наличието на множество умряла риба в нейното корито. Това стана ясно на брифинг, който се проведе в сградата на ОДМВР-Пазарджик. Присъстваха административният ръководител на Окръжната прокуратура в Пазарджик Васил Малинов, директорът на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев и директорът на РИОСВ в областния град Костадин Гешев.

След получаване на сигнал за открити големи количества мъртва риба по поречието на река Марица са мобилизирани екипи от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, РУ-Пазарджик, РИОСВ, ОДБХ, Басейнова дирекция „Източно беломорски район“. Всички действия са осъществени под непосредственото ръководство на окръжния прокурор, който е присъствал на терен. Според екоекспертите е имало „залпово замърсяване“ на водите на река Пишманка , която се влива в Марица. Извършени са 11 огледа, в  това число и на работните площадки на няколко фирми в района на промишлената зона на Пазарджик и съседните села. В качеството на свидетели са разпитани 25 човека. Взети са проби от водите на реките Пишманка и Марица, които заедно с проби от умрялата риба са изпратени за експертизи в Научноизследователския институт по криминалистика на МВР.

Още на същия ден полицейски екипи от областните дирекции на МВР в Пазарджик и Пловдив са извършили обход по бреговете на река Марица, за да не се допусне събиране на мъртва риба от гражданите.

На управител на частно дружество, извършващо дейност на територията на промишлената зона на гр.Пазарджик са повдигнати обвинения по чл. 352 ал.1 и чл.353в, ал.1 от Наказателния кодекс. Наложена му е „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. По данни на РИОСВ-Пазарджик дружеството е било санкционирано и през миналата година заради допуснати нарушения. Процесуалните действия продължават под наблюдението на прокуратурата.       

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK