По проект на БАН: Ученици от Благоевград учат за наблюдението на Земята от Космоса

Снимки: Община Благоевград

Лятно училище по проект „Обучение за наблюдение на Земята в българските средни училища“ стартира днес в Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ в Благоевград.

Инициативата бе открита от директора на учебното заведение, Лилия Стоянова, проф. днт Гаро Мардиросян и доц. д-р Лъчезар Филчев. 

Сред официалните гости на събитието бяха заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности, Христина Шопова, и инж. Василиса Павлова - старши експерт в Регионалното управление на образованието. 

VII СУ е едно от шестте училища в страната, които участват в проекта, разработен от Института по космически изследвания и технологии към БАН.

В рамките на пет дни участниците ще имат възможност да се запознаят с теоретичните основи на наблюдението на Земята от Космоса, технологиите GNSS, GPS и Galileo.

Освен това учениците ще научат за методите за предварителна обработка и класификация на спътникови изображения, както и приложението на методите и данните от наблюдението на Земята при изследване на климатичните промени и екосистемните услуги. 

Основните цели на събитието са иницииране на нови идеи и създаване на мрежа за сътрудничество, както и адресиране на специфични нужди в образованието по природни науки и мястото на обучението по наблюдение на Земята от Космоса в българското средно училище.

Лятното училище ще продължи в рамките на пет дни. Лектори в инициативата са проф. днт Гаро Мардиросян, проф. дн Димитър Димитров, доц. д-р Лъчезар Филчев, д-р Йоанис Манакос, проф д-р Райнер Ройтер.

На 13 септември в сградата на община Благоевград ще се проведе уъркшоп. Основните цели на събитието са иницииране на нови идеи и създаване на мрежа за сътрудничество, както и адресиране на специфични нужди в образованието по природни науки и мястото на обучението по наблюдение на Земята от Космоса в българското средно училище. В края на инициативата всички ученици, взели участие в проекта, ще получат сертификати.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK