По-ниска активност на балотажа в Пиринско, 7 жалби до 17 часа

Заместник-председателят на РИК-Благоевград, Йордан Симонски, снимка: Infomreja.bg

По-ниска избирателна активност отчитат от РИК-Благоевград на втория тур на президентските избори.

41,43 % са гласували до 17 часа за нов държавен глава при близо 44 на сто до същия час на първи тур.

Банско остава най-активната община. Там вече са гласували 62 % от избирателите. В Белица процентът е 61,81, в Кресна - 53,19, в Разлог - 52,93.

В Хаджидимово са пуснали бюлетина 49,33 %, в Симитли - 44,16, в Струмяни - 43,77, в Сатовча - 43,56, в Гоце Делчев - 41,42 %, в Гърмен - 40,56, в Петрич - 37,90. 

Най-ниската избирателна активност отново е в община Благоевград, където до 17 часа са упражнили правото си на вот 33 %.

Спокойно протича изборният ден в цялата област. Общият брой на подадените жалби е е 7, като само 3 от тях са основателни. 

Общинският лидер на ГЕРБ в Благоевград Йордан Андонов е подал жалба за купуване на гласове, която е отнесена по компетентност на прокуратурата. В нея се твърди, че пред секции 78, 99 и 100 се раздават пари на избиратели, които биват съпровождани до урните да гласуват в полза на кандидатпрезидентската двойка, подкрепена от БСП.

След подадена жалба от председателя на СИК № 010300147 в Благоевград - Искра Портокалска, е съставен акт на секретаря на същата комисия Василка Трендафилова. Проверка на РИК-Благоевград е потвърдила изборното нарушение, като е установила, че Василка Трендафилова от квотата на БСП е посочила на избирателя Карамфилка Падешка да гласува с бюлетина №13. Освен това Трендафилова докладвала на предизборния щаб на БСП кой как е гласувал.

Основателна е и жалбата на общинския координатор на ГЕРБ в Гърмен Верхад Ислямов за незаконна агитация от страна на кмета на село Осиково Митко Дедьов. Председателят на секционната комисия № 018 Румен Хаджиев е потвърдил, че кметът на Осиково присъства в избирателната секция като застъпник и извършва открита гласна агитация, призовавайки избирателите да гласуват с бюлетина № 13.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK