114 години Илинденско-Преображенското въстание отбелязват в Кюстендил

Снимка: Община Кюстендил

На 2-ри август в Кюстендил ще бъдат отбелязани 114 години от Илинденско-Преображенското въстание. По традиция от 11.00 часа на паметника на Тодор Александров в центъра на града ще бъдат поднесени венци и цветя.

Празничният концерт с участието на Христо Косашки е с начален час 19.30 на Арката, площад „Велбъжд“. Организатор е Община Кюстендил.

На 2-ри август през 1903 г. избухва Илинденско-Преображенското въстание. То е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи. Организатор на въстанието е Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО).

Въстанието носи имената на двата църковни празника, на които избухват двата основни бунта. В Битолския вилает и Солунския вилает то избухва на 20 юли (2 август нов стил) – Илинден, а в Одринския вилает – на 6 август (19 август нов стил), Преображение Господне.

Ето каква равносметка прави българският революционер от ВМОРО, поет, историк, мемоарист  Христо Силянов:

Това бе гласът на първата клетва, положена преди десет години от Дамян Груев в Солун и израсла във всенародно съзаклятие: Безумно дързък боен зов към империята на султаните; Зов за братска помощ към освободените оттатък Рила и Родопите; Зов за човешко съчувствие и за правда към целия цивилизован свят…

Тъкмо това обстоятелство, че въстанаха най-отдалечените от България и най-съседни до Гърция македонски краища, дойде да подчертае самородния български характер на движението против турската тирания… Въстанието в Битолско и Одринско беше масово.

 Целият народ се вдигна на крак и свърза съдбата си – живот, имот и чест – с изхода на борбата. Никое друго въстание на Балканите не струва в толкова късо време, толкова много опустошения и невинни човешки жертви.

В лицето на въстаналите македонци Турция виждаше най-завършеното въплъщение на българското бунтарство. Ето защо Илинденският подвиг е не само най-висшата точка на борческо напрежение в Македония, но и изкупителна дан на общия български стремеж към свобода.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK