Свинското месо ще поскъпне драстично заради африканската чума

Снимка: Infomreja.bg

Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите

Кризата с африканската чума ще доведе до драстично увеличение на цените на свинското месо в България.

Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите. В краткосрочен план поскъпването ще бъде в рамките на 10%, а дългосрочно до края на годината може да достигне 50%, ако не бъде овладяна заразата, заяви председателят на асоциацията Пейо Майорски.

За една седмица килограм свинско месо вече се е увеличила с 19 стотинки в търговската мрежа. Средната цена в момента е 7,60 лв. за кг, която се е повишила със 7% спрямо предходния месец. „Като намалее броят на животните в страната, нормално е да има по-високи цени, защото ще се наложи внос. Това е нормално да се случи на пазара за месо“, коментира той.

Световните цени на свинско месо също се покачват през последните месеци. Причината е в разпространението на африканската чума по свинете в Азия. Цената на суровината на световните пазари вече регистрира 30-процентен ръст през пролетта. В Германия поскъпването е с 25% - от 1,36 до 1,70 евро на кг кланично тегло. В Испания повишението е с 28% - от 1,04 до 1,33 евро на кг. В Холандия цената се е повишила с 27% - до 1,77 евро, а в Дания с 21% - до 1,38 евро. Прогнозите са през втората половина на годината да има ново повишение.

Европа е нетен износител на свинско и България внася две трети от суровината си от ЕС. Китай е най-големият производител в света. Заради заразата в последните месеци там са избити над 1.2 млн. животни. Именно огромният недостиг в Китай ще повиши и световните цени, включително и на българския пазар, където по-голямата част от суровината е внос.

Избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг период от време, каза Пейо Майорски. Има реална опасност свиневъдството да се заличи като отрасъл. Това означава загуба на работни места, поминък и приходи за държавата. По данни на Българската агенция за безопасност на храните общият брой на индустриалните ферми в България е 60, а броят на животните в тях 387 578.

Броят на закланите свине у нас в промишлени условия през първите два месеца на 2019 г. е 175 хил. спрямо 151 хил. за същия период на 2018 г. Това води до увеличение на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база. Годишно в България свинско месо се добива от 1.5 млн. прасета.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK