По 4 ст. за кг тютюн плащат в Неврокопско от миналогодишната субсидия

снимка: infomreja.bg, архив

Вълна на недоволство се надига сред тютюнопроизводителите от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово, Сатовча, Якоруда и Белица заради мълчанието на управляващите за изкупуването на реколтата за 2013 г.

Хората са притеснени, че вече е месец ноември, а фирмите изкупвачи не дават никакви знаци за стартиране на изкупната кампания.

От своя страна производителите на тютюн от Гоцеделчевско все още не са започнали манипулацията на продукцията си в очакване на изкупните цени с надежда те да не падат под миналогодишните стойности.

Недоволни тютюнопроизводители алармираха „ИНФОМРЕЖА“, че по банковите им сметки се превеждат обидно ниски суми от порядъка на 20,30 и 50 лева като държавно доплащане, остатък от миналогодишния референтен период.

Твърденията им са, че от новото разпределение на 11-те милиона лева, направено неотдавна от сегашните управляващи, са облагодетелствани производители на сортове като „Виржиния“, които се отглеждат предимно в Пловдивско, Кърджалийско и други региони. Те получават от 40 до 60 стотинки за килограм произведен тютюн от въпросната субсидия, а производителите на ориенталски тютюни – едва по 4 стотинки. Оттам идват и нищожните суми, които се превеждат на тютюнопроизводителите от целия Гоцеделчевски регион.

„Напълно некоректно е постъпено с нас при разпределението на това допълнително плащане“, категорични са неврокопските земеделци. Те са изпратили протестни писма до министъра на земеделието и правителството на Пламен Орешарски и настояват за отговор на въпроса какво е наложило Консултативният съвет към МЗХ да промени досегашното разпределение на субсидиите и дали то ще е валидно и през 2014 г.

Тютюнопроизводителите обясниха, че въпросната субсидия, от която сега им се превеждат по 4 ст. за кг произведен тютюн, е към изплатените от предишното правителство 73 млн. лева.

Жалващите се тююнопроизводители не скриха, че в промененото разпределение на въпросните 11 милиона лева съзират чисто политически игри, целящи облагодетелстване на региони, където масово се гласува за ДПС.

„На практика се получава така, че от 11-те милиона лева 10 милиона отиват за регионите, където се произвеждат сортовете „Виржиния“, а само един милион се предвижда за нас, производителите на ориенталски тютюни. Това си е чиста проба дискриминация и обезценяване на труда ни“, изразиха недоволството си тютюнопроизводители от целия Гоцеделчевски регион.

Те настояха да получат публично точни и конкретни отговори на техните наболели въпроси и проблеми от председателя на Съюза на тютюнопроизводителите в България - кмета на община Сатовча Арбен Мименов, и от депутата  от ДПС Алиосман Имамов, които най-вероятно са участвали при новото разпределение на държавното доплащане от миналогодишната субсидия.

 

КОМЕНТАРИ

rtfcce14:42 - 09.11.2013
A zasto nikoy ne 4ete v linka na komentiraliya satovcha
sjddf10:01 - 08.11.2013
Vsi4ko e ot DPS za drugo ne govorqt na izborite, no ve4e tova 6te im e. Nikoga ve4e nqma da glasuvam za tezi mo6enici.
drarda03:33 - 08.11.2013
tova si e chista podigravka, jalko za naroda ni! kato gledam kva prostotiq pravqt tez tam s vseki izminal den me karat da se rsmuvam che sam balgarin I kato znam che nikoga nqma da se opravi taz darjava me karat da q namrazvam za sajelenie moite roditeli I moite blizki sa tam
тютюнджия20:28 - 07.11.2013
Жалко за тъпия и неук дебренлия.

FACEBOOK