По 3-4 тона тютюн на ден изкупуват в Сатовча

снимка: infomreja.bg, архив

Близо 4 тона тютюн на средна цена от 6.30 до 6.90 лева за килограм от сорта „Крумовград“ е изкупила фирмата „Сокотаб” вчера в Сатовча, съобщиха тютюнопроизводители. Те заявиха, че кампанията по изкупуването върви нормално и всеки ден изкупената от „Сокотаб“ продукция варира между 3 и 4 тона.

Нормално се очаква да започнат и плащанията на тютюневата реколта 2011-2012 г. от банките до седмица след предаването в пунктовете.

Преди дни кметът на Сатовча Арбен Мименов, в качеството си на председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни, призова тютюнопроизводителите от общината да спрат да продават продукцията си, защото фирмите давали ниски изкупни цени.

С кампанията бяха ангажирани и кметовете по населените места, на които местните хора отказаха да се подчинят. За да демонстрира политическа мощ и загриженост, Мименов за няколко часа наредил изкупвателните пунктове да преустановят работа, съобщиха хора от Сатовча.

Според тях е налице опит тазгодишната изкупна кампания да бъде провалена за извличане на политически дивиденти от страна на ДПС и БСП.

От своя страна експерти и агрономи коментират, че сушата и градушките това лято са си казали думата по отношение на качеството и тютюните са с добър цвят, но са слаби и с по-ниски стойности на катран и никотин. Това се оценява и от самите производители, които приемат за реални окачествяването и предложените от фирмите цени.

„Защо ДПС не промениха изкупните цени на тютюна, когато бяха на власт, а сега са тръгнали от къща на къща да ни принуждават да не продаваме тютюните си и да се оплакваме от ниските цени. Да, цените са ниски, но са далеч по-приемливи от времето на управлението на ДПС и БСП, когато тютюнът се изкупуваше по 3,50-4 лева“, коментират жители на Сатовчанско опита на местни политици и партийни лидери да провокират недоволство сред тютюнопроизводителите.

 

КОМЕНТАРИ

Треско от Вълкосел21:57 - 24.11.2012
Последни новини: ОБЯВА От най-големият инвеститор в община Сат-ОВЧА.Аз гуспужа Емине Мустафова Мименова ще изкупувам титин(в превод тютюн)на разклона за селата Вълку-сел и пичо-Слащен със стартова цена 8.00 лв.Моля заповедайте! Ако не ме намерите там,търсете ме в бар "Central" село Кучан по всяко време особено работно(все пак нали съм милионерка,защо да ходя в училище Арбенчо си ма пази) ЧЕКАМ ВА!!!
Треско от Вълкосел21:16 - 24.11.2012
Арбенчето си е вълкоселенец.Нимо го закачасте.Като не може да оправи Марийчето,ние сме насреща.Наште хора обичат педерасите и затова ще ни управляват.Той е правилно ляво ориентиран.Темата е за тютюна: Пиарът му е фалшив,както и цялата му политика.Самият Доган много пъти го е замервал с чаши уиски,ама акъл не е взел.Иначе ДЯПЯСЯто обещаваха тютюнът да се изкупува в щатски долари,бяха управляващи 8 години и народа го получи среден.Заплашват хората едва ли не с нов възродителен процес:странно какъв ли ще е той,като 90% от помаците е с християнски имена,освен насила да им пишат мюсюлмански. П.П. Арбенка,запази ни игрището за другата неделя(дето е на твойта бензиностанция)да те поритаме.
Boro18:37 - 24.11.2012
na Arben mu e dobre daje si e napravil i kapalnia v obshinata za da moje kato opravi sekretarkata da se izkape a doidat li izbori toi shte plati na Pletenci i pak kmet.Akade e GERB v Satovcha nali e silna strukturata Plamen Poikov ;Rumen Arnaudov ;Veselin Davidov kade ste
Треско от Вълкосел18:23 - 24.11.2012
Лесно му е на господин Арбен Мимен да агитира и заблуждава хората,след като той си взема близо 5000 лв. заплатка, топличко му е,а че обикновения човек разчита на тези с труд и пот изкарани пари "които за една година изкарва около 2000-3000 лв." Арбенко, дай да си сменим местата.Ти за една година да взимаш това, което аз искарвам,а аз с твоята заплатка при Марийчето.

FACEBOOK