Деня на прегръдката отбелязаха в аванс учениците от клуб „Подай ръка“ в Първо ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Гоце Делчев

Снимки: Първо ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Гоце Делчев

Един от най-необичайните празници е Световният ден на прегръдката, който се чества на 21-ви януари. Според традицията на празника, на този ден се споделят приятелски прегръдки. Това създава чувство на сигурност, любов и топлина. Прегръдката е израз не само на обич, но и на близост и благодарност.

Вчера в аванс Денят на прегръдката бе обелязан от учениците от клуб „Подай ръка“ съвместно с Ученическия съвет към Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, Гоце Делчев.

В ранните сутрешни, а и в следобедните часове на деня, учениците от клуб „Подай ръка“ и Ученическия съвет посрещнаха с топли прегръдки и усмихнати мечета идващите в училище ученици, учители и служители и всички получиха стикер с мече „ПРЕГЪРНИ МЕ!“.

Във вълшебната кутия с предизвикателства пък всеки откри на кого да подари топла прегръдка. Учениците бяха слушатели и на интересно радиопредаване, даващо информация за този необичаен ден, като призоваваха всички да даряват и получават повече прегръдки.

„Положителното въздействие на прегръдката върху нас е безспорен факт, защо да не се възползваме от едно толкова достъпно лекарство? Вие си избирате кого да прегръщате, но пробвайте да направите нещо необичайно поне веднъж в годината – ще се почувствате странно удовлетворени“бе  мотото на днешният ден в елитното училище в Гоце Делчев  където през целият ден цареше топла и чудесна атмосфера на фона на многото даряващи си  прегръдка учители и ученици.

Световният празник на прегръдката се зародил в САЩ през 1986 година и за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. В САЩ денят е известен като Национален ден на прегръщането. Той е признат официално от американското Бюро за патентите и за търговските марки.

Датата 21 януари не е случайна, а е избрана от пастор Заборни, защото се пада между коледните и новогодишните празници и Свети Валентин, отбелязван на 14 февруари. Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените. Според пастор Заборни на 21 януари хората имат най- голяма нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек.

Учени пък припомнят, че прегръдките имат положително влияние върху човешкото здраве. Прегръдките, както и всеки физически контакт между хората са от съществено значение за здравословното, социалното, психическото и физическото развитие на човека. Те помагат и за укрепването на имунната система и намаляват нивата на хормона на стреса кортизол при жените, както и рисковете от сърдечносъдови болести.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK