Богоявленският кръст в Банско бе спасен от 30-годишния Радослав Тодоров

Снимки: Община Банско

На светлия християнски празник Йордановден – Богоявление, традиционно се проведе ритуалното потапяне на Светия кръст в Банско. Ритуалът бе предшестван от литийно шествие от храма “Св. Троица” до централната градска част и празнична Света литургия.

Шест претендента се бориха за честта да спасят Светия кръст, като най-чевръст се оказа Радослав Тодоров. Радослав е на 30 години от град Балчик и работи в Банско за зимния сезон.

Вярва се, че този, който хване кръста ще бъде здрав и щастлив през годината. А от своя страна младият ентусиаст позволи на присъстващите да целунат светинята за много здраве и късмет през 2019 година.

По традиция, на Богоявление се освещават бойните знамена и знамената светини на Българската армия. И тази година, местните патриотични организации в Банско, почетоха своите флагове. Ритуалът за здраве и висок боен дух бе извършен от отец Костадин Калайджиев.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон след битката при Ахелой през 917 г. След дълго прекъсване, тази традиция е подновена през 1993 г.

Оттогава всяка година на 6. януари – Богоявление, след прочитане на молитвата „За успех на народа” се ръси със светена вода за здраве и успехи на Българската армия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK