Историческа възстановка разказва за освобождението на Горна Джумая

Снимка: Infomreja.bg

Община Благоевград ще отбележи 106 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония с богата програма.

Празничният ден ще започне в 9.30 часа с панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско иго и полагане на цветя на паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински. Тя ще бъде отслужена в  храм „Въведение Богородично“. 

В 10.00 часа ще премине празнично шествие по главната пешеходна улица на Благоевград, което ще започне от сградата на Съдебна палата и ще продължи до пл. „Македония“. То ще бъде  водено от военен оркестър, знамена на българската армия, официални лица, граждани и ученици.

Непосредствено след това ще бъде издигнато националното знаме на Република България и ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Гоце Делчев. Програмата ще продължи с ритуал на паметника на Македоно-одринското опълчение. 

В 11.30 часа в кв. „Вароша“, жителите и гостите на Благоевград ще станат свидетели на историческа възстановка „Илинденски камбани“ с участие на Национално дружество „Традиция“.

В 17.00 часа в ДТ „Никола Вапцаров“ започва  тържествената сесия на Общински съвет – Благоевград , и церемония по награждаване „Личност на годината“.

От 19.00 часа ще бъде поставено началото на концерт на Първи фолклорен танцов фестивал „Ритми и багри“ на пл. „Македония“. 

На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая. Части на VII Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK