ПМГ "Яне Сандански”-Гоце Делчев след 2 дни отбелязва патронния си празник

снимки: ПМГ "Яне Сандански"

Елитната Природо-математическа гимназия „Яне Сандански" в Гоце Делчев след броени дни - на 16 май, ще отбележи празника си с редица мероприятия в чест на своят патрон. Според програмата тържествата ще започнат още в 9 часа сутринта със заупокойна литургия за Яне Сандански и с поднасяне на венец пред паметната плоча на Иван Кюлев.

Учениците от школото ще поднесат цветя и венци и на лобното място на Яне Сандански, а по-късно в двора на училището ще бъдат наградени изявени ученици по повод патронния празник. 27 ученици ще получат книга и грамота, а други 10 ще получат "Почетна значка".

Природо-математическата гимназия „Яне Сандански"  в Гоце Делчев е с над 90-годишна история. Тя е приемник на авторитетното в миналото Сярско педагогическо училище, изиграло много важна роля за културното и национално издигане на българите от Македония.

Съществуващата прогимназия в гр. Неврокоп не може вече да удовлетвори нуждите на региона и на 01.10.1920 г. прогимназиалното училище прераства гимназия. Новото училище се помещава тогава в сградата на църквата ”Св. Св.Кирил и Методий”.

Първи директор на гимназията е бил Илия Балтов, който получава висшето си образование в Швейцария. За времето си училището е с много богата материална база – нагледни средства, карти, препарирани птици, пособия, учебни помагала по химия и физика, богата библиотека със съчиненията на руски и западноевропейски класици.

Учителите в новооткритата гимназия са новатори с прогресивни разбирания и безспорни авторитети в дисциплините, които преподават. В тази сграда училището се помещава до 1922 г. Същата година избухва пожар, след който гимназията на няколко пъти е премествана в различни сгради.

От 1920 г. до 1933 г. училището е педагогическо, след което се превръща в средна реална гимназия.Със заповед на МОН през 1998 г. в училището се въвежда профилирано обучение. Приемът се извършва от ученици, завършили VII клас, с конкурсен изпит по основния предмет.

През учебната 1991/1992 г. в училището се извършва прием в езикова паралелка с конкурсен изпит с прием след VII клас. През 1993 г. училището получава статут на природо-математическа гимназия. В него се подготвят ученици, които намират реализация във всички сфери на стопанския и културния живот. През 2012 г. училището е реновирано по проекта "Обновяване на образователната инфраструктура в община Гоце Делчев”.

Средствата са осигурени по Оперативна програма "Регионално развитие”. Освен модерната материална база сградата сега предлага комфорт и уют на работещите и учещите в нея. В момента в гимназията се обучават 697 ученици в 27 паралелки. Те са разпределени в профилите - природо-математически, хуманитарен, технологичен, чуждоезиков.

Учениците, завършващи гимназията, получават изключително добра подготовка за успешна реализация и възможност за продължаване на образованието си както в страната, така и в чужбина.

 

Директорът на ПМГ "Яне Сандански" - Елка Божикова

КОМЕНТАРИ

учител12:16 - 15.05.2014
Божикова е най-добрият директор в общината. Училището е подредено,учителите работят,учениците учат. Жената си гледа работата професионално.
ДРУГ бивш ученик09:29 - 15.05.2014
Всъщност няма по-кадърен директор от нея в Гоце Делчев. За пет години там тормоз от Божикова не съм видяла, но пък прости и лигави богаташки отрочета, ударени в главата наркоманчета и иначе нормални, но тотално невъзпитани подивели тийнейджъри обезателно се опитваха да си показват рогата. Учители в критическата (и от двата пола) и с различни други житейски и личностни проблеми също са се пробвали да си го изкарат на учениците. Това го има навсякъде! Учениците и учителите, които знаят защо са в училище и се стараят да си свършат добре работата, в гимназията преобладават. И за да продължават втория тип хора да идват в гимназията, трябва един директор, който да бъде мразен от втория тип - защото дисциплината като атмосфера на тях не им изнася.
jnt09:19 - 15.05.2014
Във времена като днешното, в което простотията, чалгарията и мърлявщината са модерни, трябва да има хора като директорката, които вкарват ред и дисциплина. Ако всички хора и управленци в България са като нея тогава малко по малко ще тръгнем в правилната посока. Тя е българка с немски манталитет. Реда, дисциплината и възпитанието са основата на всичко.
CHICAGO04:53 - 15.05.2014
нема ли кои да го смени този ЧЕРВЕН ДОБИТЪК/???

FACEBOOK