Разкритата биткойн ферма в Кюстендил, откраднала ток за 2,5 млн.лв.

Снимки: Infomreja.bg

Нелегалният цех е работил около година и половина

Представители на ЧЕЗ и на ОДМВР – Кюстендил, са установили в производствено помещение в индустриалната част на града, изградена т.нар. ферма за генериране на криптовалута с голямо количество техника, за което ИНФОМРЕЖА вече съобщи. В последствие е установено в друго помещение в друга част на града подобно съоръжение.  На място са установени две лица от град София – на 31 и 38 години, като единият от мъжете е осъждан.

„Голямо е количеството на техническите съоръжения, които са открити на място. И в двата обекта е установено неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа, както и голямо количество отнета ел. енергия. По предварителни данни стойността на отнетата енергия е за над 2,5 млн.лв.  Това грубо казано се равнява на консумацията на електроенергия на целия град Кюстендил за 1 месец в летния период. Действията по разследването продължават, там има доста неща да установим, като вече знаем, че единият от извършителите е свързан с две други подобни разследвания за сходни деяния“, коментира районният прокурор на Кюстендил, Ивайло Илиев.

По думите на разследващите, двамата мъже не са оказали съпротива при задържането. След това веднага за случая е уведомена Районната прокуратура и са предприети действия по разследването.

„Към този момент предпочитаме да не даваме подробности за източника на информация, като мога да кажа, че по няколко линии сме установили тази дейност. Нелегалният цех за биткойни е работил около година и половина на територията на Кюстендил“, обявиха още от държавното обвинение.

От ЧЕЗ обяви, че изчисленията са направени на база правилата за измерване на електрическа енергия, като въпросното количество е изразходвано за срок от 6 месеца в обувния завод, а на другото място за период от 3 месеца.

Към този момент досъдебното производство е образувано за неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа и за кражба на електрическа енергия, която след като установим точната стойност, ще бъде преобразувано в особено големи размери.

„През годините е имало и други случаи, при които разследванията още не са приключили. Според нас предишните два случая имат връзка с настоящия и ще работим в тази насока. За момента съоръженията са запечатана, предстоят повторни огледи“, обявиха още на пресконференция разследващите.

От ЧЕЗ не скриха, че това е най-мащабната кражба на ток, която е установявана в Югозапада.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK