Плочев не подава оставка, а се оттегля

Снимка: ЕРА

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев не е подавал оставка, а писмо, с което уведомява, че не може да изпълнява задълженията си, предаде репортер на БГНЕС. От НЗОК съобщиха пред БГНЕС, че Камен Плочев, който е в болница, е подал писмо, в което казва, че "заради заболяването си и дългия престой в болница няма да може да изпълнява за в бъдеще задълженията си като управител”.

Предстои Надзорният съвет на Касата да се събере и да обсъди ситуацията. Ако има оставка на управителя на НЗОК, то тя трябва да бъде внесена в парламента, където да бъде гласувана. Все още не се знае дали това ще стане на регулярно заседание или на извънредно. „По закон, след като са минали повече от три месеца, трябваше да се вземе отношение – мога ли да изпълнявам задълженията си. Надзорният съвет ще реши дали ще прекрати правомощията ми или пък ще продължат правомощията ми. Такъв е законът. Но за оставка не е ставало дума“, каза днес Камен Плочев пред БНР.

БГНЕС припомня, че в края на февруари Камен Плочев беше приет в болница. От тогава функциите на управител временно бяха възложени на подуправителя д-р Йорданка Пенкова. Преди влошаването на здравословното му състояние министър Кирил Ананиев бе поискал оставката на Плочев заради писмото до депутатите, че Здравната каса има милиони стари дългове към лечебни заведения в чужбина. От МЗ отрекоха, а после твърдението на Плочев се потвърди. Пред Националното радио днес каза, че проблемът със задълженията към чужди болници вече не съществува. Камен Плочев оглави Националната здравноосигурителна каса през лятото на 2017 година. /БГНЕС
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK