Бъдещите британски студенти: Няма решение

Снимка: pixabay.com

Образованието в Обединеното кралство е едно от най-желаните от европейските студенти през последните години.

Какво обаче ще се случи след решението на Великобритания за напускане на ЕС?

Според референдума не би следвало да бъдат налагани кардинални промени в обучението на студенти от Евросъюза – очаква се таксите и пътуванията за международен обмен по програма Еразъм да останат същите и през 2019-2020 учебна година. Студентите от ЕС, които кандидатстват в университети в Англия, Уелс или Северна Ирландия, през 2019-20 академична година, ще продължават да могат да заплащат толкова, колкото и местните студенти ( home fee status ). Кандидатите, чиито курсове започват през тази академична година (2018-19) и тези, които вече се обучават в Обединеното кралство, също имат гаранция за запазване на текущия си статус. Шотландия, от своя страна, удължи безплатния прием в университети за кандидати от ЕС, започващи следването си през 2019-2020 академична година. Гаранция е, че промяна в университети в Англия, Северна Ирландия и Уелс, няма да има до 2019-2020 академична година.

Дискусии се проведоха и относно програмата “Еразъм +”.

Студентите от 27-те държави от ЕС и другите пет програмни страни могат да продължат да посещават обмени в Обединеното кралство през 2018 година, тъй като през периода на преговорите Великобритания остава пълноправен член на ЕС и програмна страна по Еразъм+.

Британското правителство официално заяви, че Обединеното кралство се ангажира да продължи абсолютното си участие в програма Еразъм+ до напускане на ЕС и затвърди колко всичко поставя международния обмен сред приоритетите си. Участието на Великобритания в Еразъм+ след 2020 година и след излизането от ЕС е основна тема в текущите преговори.

Какво предстои в близкото бъдеще – след 2021 година?

Очаква се повишение и промяна в таксите на кандидатите от ЕС.

Деймиън Хиндс, член на парламента на Обединеното кралство, участник в преговорите, предлага да бъде премахнат текущия статут, а студентите от ЕС  да бъдат разглеждани като интернационални, без финансовата подкрепа на Великобритания, докладва Buzzfeed.

Таксите за интернационални студенти варират в рамките от £10 000 до £38 000 годишно.

Останалата част от информацията, изтекла от конфиденциалните преговори, е мъглива и единственото, което става ясно със сигурност, е липсата на взето окончателно решение.

Крис Скидмор, министър на образованието, оповести, че намеренията на Обединеното кралство са да не дискриминира международни студенти извън ЕС и да направи образователния си сектор още по-привлекателен за всички, не само за Евросъюза. Това вероятно е една от основните причини таксите за кандидати от ЕС да бъдат повишени след напускането на Съюза – според министъра не е редно да подкрепят финансово студентите от държави, членки на Съюз, от който самите те няма да бъдат част.

Друг член на парламента и секретар по образованието – Анджела Рейнър има различна гледна точка – повишените такси, спред нея, биха изградили стени между най-добрите университети във Великобритания и най-близките ѝ съседи от ЕС, което не е в интерес на Обединеното кралство.

Всички мнения по темата са противоречиви.

Уес Стритинг, бивш президент на Националния съвет на студентите и сегашен член на парламента, обвини правителството в план за третиране на евпропейските кандидати като “парични крави”, като вместо да обърне внимание на приноса им към развитието на образователния сектор, се фокусира върху по-големите приходи, които евентуално биха донесли.

Всичко, което предстои да се случи на българските и останалите студенти от ЕС и плановете им за образоване във Великобритания, е в процес на преговори и се очаква да бъде изяснено в най-скоро време.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK