Пленер, посветен на войниците на цар Самуил, откриха в Добърско

снимки: Областна администрация - Благоевград

Днес в село Добърско бе даден старт на 5-дневен художествен пленер под наслов "Самуиловите войни". Той е организиран от Регионалния исторически музей в Благоевград и е част от националната програма под патронажа на премиера Пламен Орешарски за честване на 1000-годишнината от битката при село Ключ и смъртта на цар Самуил.

Свой поглед за историческите събития отпреди 10 века ще пресъздадат върху платната Аксиния Милева, Галина Левашка, Живко Янев, Георги Стойчев и Огнян Механджиев.

Директорката на музея Христина Цонева обяви, че картините, нарисувани по време на пленера, ще бъдат излагани неколкократно по време на проявите от националната програма.

Участниците в пленера и гостите на откриването му бяха поздравени от заместник-областния управител Костадин Дурчов, който пожела вдъхновение и спорна работа на художниците.

Редом с тях ще творят и децата на Добърско, чиито рисунки също ще бъдат експонирани на изложбата на 20 юни, когато ще бъде закрит пленерът.

Известните Добърски баби, признати от ЮНЕСКО за живи човешки съкровища, показаха с изпълненията си на автентични песни и танци, че изворът на вдъхновение в Добърско е неизчерпаем.

 

снимки: Областна администрация - Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK