Служители на ДГС – Брезник, спасиха ранен мишелов в землището на Станьовци

Снимки: ЮЗДП

Птицата е открита от работници, извършващи дърводобив в района на стопанството

Ранена птица от вида Обикновен мишелов (Buteo buteo) е намерена в землището на брезнишкото село Станьовци, съобщи директорът на териториалното поделение на Югозападното държавно предприятие инж. Петър Савев. Птицата е открита от работници, извършващи дърводобив в района на стопанството, като вероятно е ударена от автомобил в близост до асфалтов път. След проведени разговори с представители на РИОСВ – Перник и Фондация „Дивите животни“, служители на „ДГС Брезник“ транспортираха мишелова за преглед в софийска клиника.

Грижата за биоразнообразието и защитените видове е част от горскостопанската и ловностопанска дейност, извършвана от териториалните поделения на ЮЗДП. В горски територии опазването на мишеловите и другите видове орли се осъществява чрез запазване на стари дървета с гнезда и ограничаване на дърводобива през брачния период. Отделно стопанствата провеждат политика на информираност и контрол сред ловците с цел недопускане на бракониерски прояви върху защитени видове.

Обикновеният мишелов е една от най-често срещаните дневни грабливи птици в България. Гнезди на разнообразни места най-вече по короните на дърветата в гори или мозайка от дървета между селскостопански ниви. Храни се предимно с дребни бозайници, влечуги, земноводни, едри насекоми и друга подобна по размери плячка, съобщават от ЮЗДП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK