Експерти обсъждаха адаптирането към климатичните промени в Югозападна България

Снимка: ЮЗДП

Мерки за повишаване устойчивостта на горите в Югозападна България към очакваните изменения в климата бяха представени и обсъдени на работна среща днес. В нея участваха представители на Югозападното държавно предприятие, Изпълнителната агенция по горите, РДГ, РИОСВ, ДПП „Витоша”, Лесозащитна и Горска семеконтролна станция София, НПО. Мерките са разработени по проект, финансиран от Националния доверителен екофонд и осъществен от екип български учени и експерти, обединени от Сдружение „БАЛКАНКА-2009“- гр. Благоевград, с подкрепата на ЮЗДП.

Бяха представени климатични прогнози до 2100 г. за Югозападна България, които сочат за засилване на летните суши, повишаване на температурите с 3-4 градуса и зачестяване на климатичните крайности (бури, порои, зимни мразове и др.). Подобни аномалии водят до забавяне на растежа и дори преждевременно загиване на дърветата. Най-уязвими са създадените през 20-ти век иглолистни култури на площ над 17 000 000 декара основно върху ерозирали почви.

Според директора на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов е необходима по-широка дискусия по темата в търсене на обществена подкрепа и осигуряване на финансов ресурс за справяне с последствията за горите от очакваните изменения в климата и за поддържане на техните рекреационни, водоохранни, защитни и други екологични функции.

Прогнозираното изместване на горско-растителните пояси с около 400-500 м нагоре в планините, както и появата на нови за страната горско-растителни условия, като например средиземноморски климат в долината на р. Струма, предизвика много голям интерес за участниците в срещата. Всичко това се очаква да доведе на отделни места до дългосрочно изменение на горите, като например замяна на бука със зимен дъб, на габъра и цера с космат дъб, а в най-ниските части и навлизане на Медитерански видове.

Като приориотети за горското стопанство бяха посочени подобряване на мониторинга на процесите в горите, засилване на превенцията на горски пожари, изборът на по-издръжливи на засушаването дървесни видове и повишаване устойчивостта на горите към природни нарушения. С цел подпомагане работата на всички горски стопани и лесовъди в Югозападна България бе представена и публична база данни (на сайта http://gori.uzdp.bg) с информация за всеки горски имот за характерните дървесни видове, които в бъдеще се очаква да бъдат по-добре приспособени към климатичните промени.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK