Планински спасители свалиха ранените туристи от Балкана

Снимки: БГНЕС

ПСС препоръчва на всички да бъдат особено внимателни при движение по заснежените пътеки

До късен час снощи продължи спасителната акция в Стара планина, където планински спасители свалиха на носилки двама тежко пострадали туристи.

За два дни пострадалите в района на Северен Джендем туристи са 7. Има и загинал.

Трагичният инцидент е от вчера следобед. Тогава двама туристи, движещи се от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“, претърпяват инцидент – единият се подхлъзва в района на връх Жълтец и пада по склона в южна посока около 300 метра. Малко по-късно е установена смъртта му.

При друг инцидент човек пострада при падане в района на връх Млечния чал. Млада жена пък подаде сигнал за нейн приятел паднал в улей отново по трасето на кабела. Непосредствено още двама туристи пропадат в улей един след друг, и двамата са извадени един по един до лятната пътека за връх Ботев.

Директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Иван Нешев съобщи, че в продължение на 11 часа са оказвали помощ в планината на четирима души.

Липсата на хеликоптери се отразява на нашата работа. До 2023 г. колко човека трябва да умрат, за да се разбере нуждата от такава техника, заяви Нешев по повод нуждата от въздушни линейки за спасителната служба.

От ПСС казват, че причина за всички инциденти в първите два дни на година е главно подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки.

ПСС препоръчва на всички да бъдат особено внимателни при движение по заснежените пътеки. Да тръгват рано и правилно да преценяват на метеорологичната обстановка и собствените си сили. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK